Οι εξελίξεις στην κρίση της Ουκρανίας συζητούνται εντόνως στη διπλωματική σκηνή, με το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία να ανταλλάσσουν απόψεις και να αναζητούν λύσεις.
Η συμμετοχή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ειρηνευτική προσπάθεια στην Ουκρανία θεωρείται θετική, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη και η άποψη των Ευρωπαίων και της Ουκρανίας. Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την ελπίδα της για έντονη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να αρνείται την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διακήρυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που επισημαίνουν τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν η Ρωσία δεν αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός. Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για δράση και αντίδραση σε περίπτωση παραβίασης των διεθνών νόμων.
Αντίθετα, ο ρώσος πρόεδρος φαίνεται να επιδιώκει την καθυστέρηση της διαδικασίας ειρηνευτικών συνομιλιών, κερδίζοντας χρόνο μέσω των διαπραγματεύσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επισημαίνει ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Πιστόριους, πρέπει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία μέσω της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, ιδίως στον τομέα των ενεργειακών εξαγωγών από την Ρωσία.