Δυσοίωνη είναι η εκτίμηση σχετικά με την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico, όπου αναφέρεται ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ εκεχειρία στην Ουκρανία». Ο συγγραφέας του άρθρου επικαλείται τις δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις πρόσφατες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε έναν αιώνιο πόλεμο».
Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που έχει αναλάβει την αναδιατύπωση της ρωσικής ιστορίας για τα σχολεία, παραπέμπει στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) ως προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία μέχρι να νικήσει ή να προκαλέσει παράδοση. «Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος διήρκεσε 21 χρόνια, αλλά οι Σουηδοί απέρριψαν την προσφορά ειρήνης του Μεγάλου Πέτρου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.
Η σύγκρουση αυτή, που είχε ως στόχο την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής, κατέληξε στην ήττα της Σουηδίας. Το Politico υποστηρίζει ότι ο Πούτιν βλέπει τον εαυτό του ως επανέκδοση του Μεγάλου Πέτρου, έχοντας μάλιστα ένα χάλκινο άγαλμα του τσάρου στο γραφείο του. Πιθανώς πιστεύει ότι οι ατέρμονες συνομιλίες θα εξαντλήσουν την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ να επιτευχθεί ειρηνική συμφωνία.
Η απογοήτευση του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζεται με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του. Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, φαίνεται να έχει αλλάξει στάση. Αντί να εκφράσει θυμό για την αδιάλλακτη στάση του Ρώσου προέδρου, υποδηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να γίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο, αλλά αν δεν τα καταφέρουν, θα αναγνωρίσουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό. Το Politico αναφέρει ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατανοήσει τον τρόπο σκέψης του Τραμπ και γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν συχνά, προκειμένου να επιτύχουν τους δικούς τους όρους.
Η κορυφαία προτεραιότητα του Πούτιν παραμένει να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν από παραχωρήσεις που θα οδηγούσαν στο τέλος της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Οι «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας δεν έχουν μεταβληθεί από την αρχή της εισβολής.