Η δήλωση Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αντίδραση του Κρεμλίνου

Κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών τηλεδιάσκεψης με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να αναγνώρισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, καθώς «πιστεύει ότι κερδίζει». Αυτή η δήλωση αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, αν και είχαν την ίδια εκτίμηση, δεν την είχαν ακούσει μέχρι τώρα τόσο καθαρά από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Wall Street Journal, η αλλαγή αυτή στον τόνο των δηλώσεων δεν συνοδεύτηκε από κάποια αλλαγή στρατηγικής. Ο Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία του για διαπραγματεύσεις σε «χαμηλό επίπεδο» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βατικανό, δηλώνοντας: «δεν είναι ο δικός μου πόλεμος. Εμπλακήκαμε σε κάτι που δεν έπρεπε».

Η τηλεδιάσκεψη περιλάμβανε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Νωρίτερα, την Κυριακή, ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Ρωσίας εφόσον δεν επιτευχθεί εκεχειρία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αντέτεινε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που έχει η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι γνωρίζουν την επίσημη ανακοίνωση του Τραμπ, αλλά αυτή διαφέρει από όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, με κάθε πλευρά να επιθυμεί να ολοκληρώσει την ανταλλαγή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή είχε συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες ήταν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από το 2022.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η αλλαγή στάσης του Τραμπ έγινε αισθητή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, καθώς δεν φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε κυρώσεις. Αντίθετα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν διαβουλεύσεις στο Βατικανό, χωρίς να δεσμεύονται για τον ρόλο τους. Ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν μια «άνευ όρων» εκεχειρία, αίτημα που ο Τραμπ απέρριψε.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ μπορεί να περιλαμβάνει τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ, ωστόσο ο Τραμπ εμφανίστηκε αναποφάσιστος σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στις επικείμενες συνομιλίες, οι οποίες αναμένονται στα μέσα Ιουνίου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Γερμανία και Λιθουανία ενωμένες για την άμυνα του ΝΑΤΟ

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ενισχύουν την αμυντική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Λιθουανίας για την προστασία του ΝΑΤΟ από εχθρικές ενέργειες.

Κατάθεση Λοβέρδου: “Ο Τσίπρας υπεύθυνος για την Novartis σκευωρία”

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε κατηγορητικά για τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην υπόθεση Novartis, αναφέροντας ότι ο Τσίπρας ήταν ο προστάτης του κατηγορούμενου Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ψεύσεις για αμοιβές στις ΗΠΑ.

Έγκριση του Νομοσχεδίου Τραμπ από τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής ενέκριναν το νομοσχέδιο Τραμπ για φορολογία και μετανάστευση, που αναμένεται να επηρεάσει την οικονομία και τα κοινωνικά προγράμματα.

Ο υπουργός Ακης Σκέρτσος επισημαίνει τη σημασία της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τονίζει την ανάγκη για δομικές αλλαγές υπέρ της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία και τη διαφορετικότητα σε συνέδριο με θέμα την ισότητα.