Σύμφωνα με έρευνα του Lowy Institute της Αυστραλίας, αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν λάβει δάνεια από την Κίνα αναμένεται να καταβάλουν φέτος ποσά-ρεκόρ, δείχνοντας την ύπαρξη ενός “παλιρροϊκού κύματος” τοκοχρεολυσίων.
Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν κυρίως στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος κατασκευής υποδομών “μια ζώνη, ένας δρόμος” που εγκαινίασε το Πεκίνο το 2013, με στόχους την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και τη διασφάλιση του εφοδιασμού.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η Κίνα στα επόμενα χρόνια θα είναι απλά δικαιούχος πολύ μεγαλύτερων ποσών από αυτά που θα δανείζει, ενώ ο δανεισμός της σε διμερές επίπεδο μειώνεται παγκοσμίως.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική πίεση λόγω των δανείων από την Κίνα, με υποχρεώσεις αποπληρωμής που αναμένεται να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, ορισμένες χώρες όπως Ονδούρα και Σολομώντα έλαβαν δάνεια από την Κίνα μετά τη διακοπή των σχέσεων τους με την Ταϊβάν, ενώ άλλες όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία υπέγραψαν νέες συμβάσεις για την εξασφάλιση προμηθειών.
Οι επικριτές του προγράμματος των “νέων δρόμων του μεταξιού” προειδοποιούν για τον κίνδυνο που ενέχει η συμμετοχή σε αυτό, ενώ η Κίνα επιδιώκει να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της με μέταλλα και ορυκτά.
Συνολικά, η οικονομική επιρροή της Κίνας μέσω των δανείων της ασκεί μεγάλη πίεση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με αναμενόμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δανεισμού στο μέλλον.