Έντονος προβληματισμός αλλά και προσδοκίες διατυπώθηκαν σε συζήτηση σχετικά με τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της Attica Green Expo 2025. Τέσσερις δήμαρχοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ο πρόεδρος των εσωτερικών ελεγκτών δημοσίου τομέα, εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον νέο κώδικα και τη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων.
Συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε τον νέο κώδικα, ως “εργαλείο δουλειάς με πολλές αγκάθια”.
Ο ίδιος επεσήμανε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, λόγω της “έλλειψης πόρων και της πολυνομίας, της λογικής των νόμων που ο ένας ακυρώνει τον άλλον”.
Τόνισε ακόμη, πως η τελευταία επικαιροποίηση του κώδικα είχε γίνει το 2006, ενώ έκτοτε, έχουν υπάρξει “πάνω από 350 τροποποιήσεις”, γεγονός που καθιστά την κωδικοποίηση, αναγκαία.
Ο κ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι ο νέος κώδικας θα πρέπει “να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης”, οι οποίες, όπως είπε, “είναι διαχρονικά, σε πολύ άσχημο σημείο”.
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες, ο κ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το στελεχιακό δυναμικό του κεντρικού κράτους, το οποίο “αρνείται πεισματικά να αποδεσμεύσει αρμοδιότητες”. Τέλος, υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει την “αυτονομία και την εμπιστοσύνη που της αξίζει”.
Μια καλή αρχή, χαρακτήρισε τον νέο κώδικα, ο δήμαρχος Γαλατσίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Γιώργος Μαρκόπουλος, αναφερόμενος ωστόσο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, με βασικότερο την έλλειψη πόρων, καθώς και το θέμα των αρμοδιοτήτων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική αυτοτέλεια. “Δεν μας πειράζει να κάνουμε τον γιατρό, τον δασάρχη, τον νοσοκόμο, τον πυροσβέστη, τον αστυνομικό, αλλά δώστε μας και τους αντίστοιχους πόρους”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι “η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το όχημα που φέρνει την πολιτική πιο κοντά στον πολίτη”, αλλά πρέπει να απολαμβάνει την αυτονομία και την εμπιστοσύνη που της αξίζει.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος κώδικας θα αποτελέσει ένα ιστορικό βήμα και θα συμβάλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων της αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε την ανάγκη για ξεκάθαρες αρμοδιότητες, καθώς και για ένα ενιαίο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για αυτονόμηση των δράσεων των δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα.
Ο Γιώργος Στασινόπουλος, δήμαρχος Ζακύνθου και επικεφαλής της Περιφερειακής Ένωσης Ιονίων Νήσων, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, τονίζοντας την ανάγκη μιας καλής συνεργασίας με το κεντρικό κράτος, προκειμένου να υποστηριχθούν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε σε θέματα χρηματοδότησης, αρμοδιοτήτων, οικονομικών ζητημάτων των δήμων και δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχιση της υγιούς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας.
Ο Ανδρέας Ροδάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελεγκτών Δημόσιου Τομέα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για “ανεξαρτητοποίηση και αποκεντροποίηση της εποπτείας”. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι δήμοι είναι δύο ταχυτήτων, με τους “μητροπολιτικούς” να κινούνται πιο γρήγορα και τους “αποκεντρωμένους” να υστερούν. Ο κ. Ροδάκος τόνισε την ανάγκη για “καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και για αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, ώστε να αποφευχθούν αλληλοκαλύψεις και ασάφειες”.
Συνεπώς, ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται με αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα, σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δήμων. Όλοι οι δήμαρχοι υπογράμμισαν τη σημασία της συμμετοχής των δήμων στη διαμόρφωση του νέου κώδικα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.