Ο Μακρόν εκτιμά ότι η απόφαση για κυρώσεις στη Ρωσία είναι τεστ αξιοπιστίας για τις ΗΠΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση να επιβάλει ή όχι κυρώσεις στη Ρωσία, αν η Μόσχα αρνηθεί μια εκεχειρία με την Ουκρανία, αποτελεί “τεστ αξιοπιστίας” για τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί “ηθικό καθήκον και πολιτική απαίτηση”.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Μακρόν από τη Σιγκαπούρη – τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία-επεσήμανε ότι, αν η Ρωσία “επιβεβαιώσει” πως “δεν είναι έτοιμη για ειρήνη”, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν “τη δέσμευσή τους” να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα, κάνοντας λόγο για “τεστ αξιοπιστίας για τους Αμερικανούς”.

“Συνομίλησα πριν 48 ώρες με τον (Αμερικανό) πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ ο οποίος εξέφρασε την ανυπομονησία του. Το ερώτημα τώρα είναι: τι κάνουμε εμείς; Εμείς (οι Ευρωπαίοι) είμαστε έτοιμοι”, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στο πλευρό του πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης Λόρενς Ουόνγκ.

Ο Μακρόν είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει απόψε ομιλία κατά την έναρξη του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ για την ασφάλεια και την άμυνα στην Ασία, στο οποίο πέρυσι είχε πάρει μέρος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Ηθικό καθήκον”

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Μακρόν αναφέρθηκε και στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, εκτιμώντας ότι “δεν πρόκειται απλώς για ηθικό καθήκον, αλλά για πολιτική απαίτηση”, παραθέτοντας όμως και τους όρους που θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να γίνει αυτό το βήμα.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει “να σκληρύνουν την κοινή τους στάση” έναντι του Ισραήλ, εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος, “αν δεν υπάρξει απάντηση που να ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική κατάσταση και που θα δοθεί τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες” στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα πρέπει “να εφαρμόσει” τους “κανόνες” της, “δηλαδή να τερματίσει διαδικασίες που προϋποθέτουν τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, και να επιβάλει κυρώσεις”, πρόσθεσε ο Μακρόν αναφερόμενος στη συμφωνία σύνδεσης των 27 χωρών μελών της ΕΕ με το Ισραήλ, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο επανεξέτασης.

“Και λοιπόν ναι, πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας διότι αυτό σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα αλλάξει τη δική της (στάση) και θα έχουμε επιτέλους μια ανθρωπιστική απάντηση”, πρόσθεσε.

Η Γαλλία θα συμπροεδρεύσει μαζί με τη Σαουδική Αραβία μιας διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών, η οποία θα διεξαχθεί από τις 17 ως τις 20 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

Χωρίς να δηλώσει ξεκάθαρα αν το Παρίσι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος με αυτή την αφορμή, ο Μακρόν εκτίμησε σήμερα ότι “η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους” υπό όρους “δεν είναι απλώς ηθικό καθήκον, αλλά πολιτική απαίτηση”.

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στους όρους για να γίνει αυτό: “απελευθέρωση των ομήρων” που κρατά η Χαμάς, “αποστρατιωτικοποίηση” της παλαιστινιακής οργάνωσης, “μη συμμετοχή” της στη διακυβέρνηση του νέου κράτους, “μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής”, την αναγνώριση από το νέο παλαιστινιακό κράτος του κράτους του Ισραήλ και “του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια” και “τη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας σε όλη την περιοχή”.

ΕΜ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΑ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ανατροπές στην υπόθεση του τροχαίου ατυχήματος στο Brunello

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται γύρω από το τροχαίο ατύχημα στο Brunello, με έντεκα τραυματίες και νομικές διαδικασίες σε εξέλιξη.

Αποχώρηση Συριακού Στρατού από την Πόλη Σουέιντα

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε την έναρξη της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεών του από την πόλη Σουέιντα, σύμφωνα με συμφωνία εκεχειρίας με τους Δρούζους κατοίκους, με στόχο τον τερματισμό των σφοδρών συγκρούσεων που είχαν εκδηλωθεί.

Λιβύη: Νέα Διακοίνωση για Υφαλοκρηπίδα και Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία

Η Λιβύη ανακοινώνει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, αμφισβητώντας τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και προκαλώντας νέο διπλωματικό μέτωπο.

Δολοφονία Πολωνού καθηγητή: Η πρώην σύζυγος αρνείται τις κατηγορίες

Η πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή αρνείται κάθε εμπλοκή στη δολοφονία του, ενώ ο σύντροφός της φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη.