Συνάντηση Γεραπετρίτη με Αιγύπτιο ομόλογό του για τη Μονή Σινά

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει στο Κάιρο την Τετάρτη 4 Ιουνίου, συνοδευόμενος από ανώτερα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, με κεντρικό θέμα τη Μονή Σινά.

Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου που αμφισβητεί την κυριότητα της Μονής Αγίας Αικατερίνης, η οποία κατέχει περιουσιακά στοιχεία εδώ και αιώνες. Σκοπός του Γεραπετρίτη είναι να κατανοήσει τις προθέσεις του Καΐρου και να ζητήσει τον σεβασμό της προγενέστερης συμφωνίας για εξωδικαστικό διακανονισμό.

Σύμφωνα με το τρίτο άρθρο της συμφωνίας, αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία της Μονής, περιλαμβάνοντας όλα τα κτίρια και τους χώρους που σχετίζονται με αυτήν. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί η συγκεκριμένη διάταξη να παραμείνει ως βάση των διαπραγματεύσεων, ενώ είναι ανοιχτή σε προτάσεις από την αιγυπτιακή πλευρά, εφόσον αυτές δεν ανατρέπουν τη συμφωνία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, τόνισε τη σημασία διατήρησης του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής.

Το Κάιρο, που καθυστέρησε τη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, αναμένεται να επικαλεστεί αυτή την απόφαση ζητώντας αλλαγές που θα επηρεάσουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής.

Η ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, μετά την επικοινωνία με τον Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε την αφοσίωση της Αιγύπτου στη διατήρηση του ιερού καθεστώτος της Μονής και την κληρονομιά της.

Η αιγυπτιακή πλευρά φαίνεται να επιδιώκει να αποσυνδέσει το ιδιοκτησιακό θέμα από τον σεβασμό προς τον θρησκευτικό χαρακτήρα της Μονής, προκειμένου να υποστηρίξει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία παρέχει στους μοναχούς το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων, ενώ η κυριότητα παραμένει στο αιγυπτιακό κράτος, προκαλεί ανησυχίες στην Αθήνα. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί διλήμματα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να αποφευχθεί μια κρίση στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.

Η Αθήνα μπορεί να ασκήσει πίεση στην Αίγυπτο, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες που θα έχει η αθέτηση των συμφωνιών για τη σχέση της με την ΕΕ, από την οποία αναμένει οικονομική βοήθεια.

Επιπλέον, σε μια εποχή αβεβαιότητας σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου, η κινητοποίηση του Ορθόδοξου κόσμου λόγω των εξελίξεων γύρω από τη Μονή δεν θα είναι ευνοϊκή για το Κάιρο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Θάνατος του πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ: Ένας σιωπηλός αγώνας 19 ετών

Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ της Σαουδικής Αραβίας, γνωστός ως "ο Πρίγκιπας που κοιμάται", απεβίωσε μετά από 19 χρόνια σε κώμα, προκαλώντας θλίψη στην οικογένειά του και στη χώρα.

Καύσωνας στην Ελλάδα: Υπερβολικές Θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά έντονου καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην υγεία και την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Φωτιά στο διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη: Αναζητούνται τα αίτια

Οι Αρχές ερευνούν τα αίτια της φωτιάς στο διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη, με σενάρια εμπρησμού να απομακρύνονται.

Καύσωνας: Επικίνδυνες θερμοκρασίες στην Ελλάδα από 21 έως 26 Ιουλίου

Προβλέψεις για καύσωνα στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν και τους 45 βαθμούς από 21 έως 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.