Η κατανάλωση μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων μέσω τροφίμων και ποτών μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να βλάψει όργανα όπως το ήπαρ. Τα ευρήματα προέρχονται από μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής “Nutrition 2025” στο Ορλάντο. Αυτά τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους των μικροπλαστικών για την υγεία των ανθρώπων.Καθώς το πλαστικό διασπάται, σχηματίζει μικροσωματίδια και νανοσωματίδια, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν σε τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Μελέτες εκτιμούν ότι ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει περίπου 40.000 έως 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως μέσω τροφίμων και ποτών, με κάποιες να εκτιμούν ότι η έκθεση μπορεί να φτάσει τα 10 εκατομμύρια σωματίδια ετησίως.Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην έκθεση μέσω κατανάλωσης από το στόμα. Δόθηκε σε αρσενικά ποντίκια ηλικίας δώδεκα εβδομάδων μια τυπική διατροφή τρωκτικών με καθημερινή δόση από νανοπλαστικά πολυστυρενίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη δυσανεξία στη γλυκόζη και ηπατική βλάβη στα ποντίκια που κατανάλωναν πολυστυρένιο.Η ερευνήτρια Έιμι Πάρκχαρστ αναφέρει ότι “τα ευρήματά μας δικαιολογούν περαιτέρω μελέτες για τα μικρο και νανοπλαστικά”. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τον αντίκτυπο των νανοπλαστικών σε άλλους ιστούς.