Η Βουλγαρία στην Τελική Ευθεία για την Υιοθέτηση του Ευρώ

Παραμονές της υιοθέτησης του ευρώ, ένα νέο κεφαλαίο ανοίγει για τη βουλγαρική οικονομία – μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις -, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάσκοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον αποφασιστικό ρόλο του ΔΝΤ πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στη Βουλγαρία. “Σήμερα, παράλληλα με τη φιλοδοξία μας να διαλύσουμε τους φόβους των πολιτών, θέλουμε να τους δείξουμε ότι οι προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία της Βουλγαρίας με την υιοθέτηση του ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαμε και πετύχαμε με τη σύσταση νομισματικού συμβουλίου”, τόνισε ο Ζελιάσκοφ. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι η υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2026 αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και η Βουλγαρία βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την ένταξη στην ευρωζώνη. Εργαζόμαστε εντατικά για τις εργασίες που απομένουν με στόχο να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν, σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Βουλγαρία σε όλους τους τομείς κατά την προετοιμασία για την ένταξη στην ευρωζώνη. Στρατηγικής σημασίας έγγραφα σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ καθώς και η βασική νομοθεσία, έχουν καταρτιστεί και εγκριθεί. Έχουν επίσης δρομολογηθεί τεχνικές προετοιμασίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι τομείς, όπως ο τραπεζικός, είναι πλήρως έτοιμοι να υιοθετήσουν το ευρώ. Ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσει η εντατική φάση της εκστρατείας επικοινωνίας για το ευρώ.

Η Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη ως εξαιρετική ευκαιρία και υπογράμμισε τα πολλά οφέλη για τη χώρα: Πρώτον, τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα για επενδύσεις, η οποία είναι σημαντική για όλους τους τομείς, ειδικά τον τουρισμό. Δεύτερον, την αυξημένη προστασία που θα έχει η χώρα εντός της ευρωζώνης. Τρίτον, την ευκαιρία που έχει η Ευρώπη να αναλάβει έναν ισχυρότερο ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτό για τη Βουλγαρία.

Οι Ζελιάσκοφ και Γκεοργκίεβα συζήτησαν επίσης τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο Ζελιάσκοφ εξήρε τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΔΝΤ, και προσωπικά της Γκεοργκίεβα, για την άμβλυνση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη, κυρίως οι πιο φτωχές και οι πιο ευάλωτες. “Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος προκλήσεις, με παγκοσμίως χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος”, σημείωσε η Γκεοργκίεβα. Η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση δεν είναι η ανάληψη περισσότερου χρέους, αλλά η επίτευξη υψηλότερης ανάπτυξης, αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες για την προώθηση της οικονομίας, τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων αλλά χάσμα σε κατάπαυση πυρός

Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη συμφωνήθηκε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά παραμένει ανοιχτό το χάσμα για την κατάπαυση του πυρός.

Η Μεταπολίτευση του 1974: 51 χρόνια μετά

Η μεταπολίτευση του 1974 στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από γεγονότα που άλλαξαν την πορεία της χώρας. Μετά από 51 χρόνια, η επέτειος αυτή παραμένει ζωντανή στην ιστορική μνήμη της Ελλάδας.

Νέο Νομοσχέδιο για την Πολιτική Δικονομία

Νέο νομοσχέδιο με αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ψηφίστηκε από τη Βουλή, με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης να το χαρακτηρίζει ως αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα προς την επίτευξη δίκαιης δικαιοσύνης.

Μητσοτάκης: Τέλος στο πάρτι των επιδοτήσεων και σαφείς προειδοποιήσεις σε Τουρκία και Λιβύη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το τέλος των επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και στέλνει σαφή μηνύματα σε Τουρκία και Λιβύη, ενόψει των εκλογών του 2027.