Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα του μεσογειακού οικοσυστήματος

Η δέσμευση της Ελλάδας για τη βιωσιμότητα και την προστασία του μεσογειακού οικοσυστήματος, σε μια εποχή αυξημένων προκλήσεων, υπογράμμισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του 8oυ Circle the Med Forum. Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε, αναλυτικά, στο ότι παρά τις διεθνείς εντάσεις και τις οικονομικές πιέσεις, που επιβάλλουν την προτεραιοποίηση δαπανών για την άμυνα και την ασφάλεια, η προσήλωση στη βιωσιμότητα παραμένει αταλάντευτη. “Η Μεσόγειος είναι ένα πολύ πλούσιο, αλλά εύθραυστο οικοσύστημα, ιδιαίτερα ευάλωτο στη ρύπανση και πλήρως εκτεθειμένο στην κλιματική αλλαγή και κρίση. Η προστασία του είναι επιτακτική όχι μόνο για τις χώρες της Μεσογείου, αλλά για όλη την Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι στην πράξη η Ε.Ε. καλείται να επιτύχει ισορροπία μεταξύ της ατζέντας για μακροπρόθεσμο μετριασμό του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής και των άμεσων αναγκών για ανταπόκριση στην κρίση και τις επιπτώσεις της. Παρουσίασε, ακόμη, βασικές περιβαλλοντικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις της εποχής αυξάνει την εστίασή της στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία δύο νέων Θαλάσσιων Εθνικών Πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, αυξάνοντας την κάλυψη των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) σε πάνω από το 1/3 των χωρικών υδάτων, η πλήρης απαγόρευση της αλιείας βυθού σε όλα τα Θαλάσσια Εθνικά Πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις ΘΠΠ έως το 2030, η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων κατά 50% και των μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030, καθώς και η ολοκληρωτική χαρτογράφηση όλων των θαλάσσιων οικοτόπων έως το 2027. Παράλληλα, η χώρα σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από μερίδιο 10% το 2010 σε σχεδόν 50% το 2024, ενώ δεσμεύεται να εξοπλίσει τουλάχιστον 12 λιμάνια με δυνατότητες ηλεκτροδότησης πλοίων (cold ironing) έως το 2030.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στη σημασία της κοινωνικής συνοχής και της συμπερίληψης ως προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου. “Βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, είναι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο δικαίωμα κάθε πολίτη να παραμείνει και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε. Με επενδύσεις σε υποδομές και διασυνδέσεις, με πολιτικές για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στοχεύουμε στην ενδυνάμωση περιοχών που αντιμετωπίζουν ειδικές προκλήσεις, όπως οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές”, ανέφερε ακόμη.

Αναφερόμενος στην τουριστική ανάπτυξη και τους κινδύνους του υπερτουρισμού, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών και οφείλουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά με σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες”. Ο κ. Κοντογεώργης έκλεισε με αναφορά στον στόχο να μετατραπεί η Μεσόγειος, σε παγκόσμιο παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, κλιματικής ανθεκτικότητας και κυκλικής οικονομίας, τονίζοντας ότι “οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες, αλλά έχουμε την ευθύνη να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές μια πιο υγιή, πιο βιώσιμη Μεσόγειο”.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Μητσοτάκη για το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ΣΚΑΪ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εκ νέου αποχώρηση από την Unesco

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν εκ νέου αποχώρηση από την Unesco, καταγγέλλοντας την προώθηση "διχαστικών" υποθέσεων και μεροληψία εναντίον του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τη γενική διευθύντρια της Unesco και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με το τελευταίο να δηλώνει πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στον οργανισμό δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή: Η αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΣΕ

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναλύει την ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή και την αντιπαράθεση με την Πλεύση Ελευθερίας, εστιάζοντας στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις προτάσεις για αναδιάρθρωση.

Ανατροπή στην υπόθεση Novartis: Το ελληνικό Δημόσιο δεν παραιτείται των αξιώσεών του

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, δηλώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα εγκαταλείψει τις αξιώσεις του κατά της Novartis, παρά την απόρριψη της αγωγής για αξίωση ηθικής βλάβης. Η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρει την ανατροπή στην υπόθεση, ενώ το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.