Ένα από τα κύρια συστατικά των φυτικών τροφίμων, η φυτοστερόλη, αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Nutrition 2025 στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστημονικό συνεργάτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, διεξήγαγαν μια μελέτη με πάνω από 200.000 ενήλικες επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φυτοστερόλης και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη φυτοστερόλης σημείωσαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης των παθήσεων αυτών, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε βελτίωση στη ρύθμιση της ινσουλίνης και μειωμένη φλεγμονή.
Παρότι η μελέτη ήταν παρατηρησιακή, τα ευρήματα ενισχύουν την συνδυαστική αξία των επιδημιολογικών δεδομένων και των βιοδεικτών στην κατανόηση του ρόλου της φυτοστερόλης στη διατροφή και την υγεία.