Η Κλιματική Αλλαγή: Η Μεγαλύτερη Πρόκληση της Εποχής μας

Η κλιματική αλλαγή, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε κλιματική κρίση, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, δήλωσε με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο επόπτης του Κέντρου Έρυνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.Όπως επισημαίνει ο Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, “Το 2024 καταγράφηκε παγκοσμίως ως το θερμότερο έτος των τελευταίων 150 χρόνων και το ίδιο ισχύει και για την τελευταία εικοσαετία. Ειδικότερα, η Μεσόγειος και η Ελλάδα παρουσιάζουν υπερθέρμανση που πλησιάζει τους 2°C κατά την τελευταία εκατονταετία. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το φετινό καλοκαίρι απειλείται από τη συνέχιση της απώλειας των δασών της χώρας μας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει ήδη απωλέσει ένα σημαντικό ποσοστό τους. Η μείωση των δασικών πυρκαγιών μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν όλοι προσέξουμε – και η Πολιτεία, και οι κάτοικοι, και οι επισκέπτες”.Όπως τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής: “Τα 99 χρόνια αδιάκοπης διακονίας των Επιστημών του Περιβάλλοντος από την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών το 1926, με τον Δημήτριο Αιγινήτη – αστρονόμο, μετεωρολόγο και κλιματολόγο – αποτελούν φάρο για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή της Κλιματολογίας, το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών πρωτοστάτησε, από την ίδρυσή του πριν από περίπου 50 χρόνια, στην ενημέρωση και προειδοποίηση τόσο της χώρας μας όσο και της διεθνούς κοινότητας στην ανάγκη προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ακόμα και σε περιόδους που αυτή είχε αμφισβητηθεί”.Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό: “Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, πρέπει να αποτελεί για όλους μας ημέρα περισυλλογής και πρόληψης, με στόχο έναν απαλλαγμένο από ανθρωπογενή ρύπανση πλανήτη, τον οποίο έχουμε δανειστεί από τις γενεές που θα έρθουν. Η Οικουμένη τους οφείλει σεβασμό και δράση, σήμερα. Όλοι μας εξοικονομούμε ενέργεια, μειώνουμε την κατανάλωση φυσικών πόρων και αφήνουμε το μικρότερο δυνατόν αποτύπωμά μας στη Γη”.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τηλεφωνική Επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι: Συζήτηση για Περιφερειακές Εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στη Γάζα και τη Λιβύη. Συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης.

Ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της Κίνας από τον αποπληθωρισμό και τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Αναλυτική επισκόπηση των απειλών που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία λόγω του αποπληθωρισμού και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου: Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο γυναικών

Στις 23 Ιουλίου 2025, την ημέρα των γενεθλίων του Νίκου Γκάλη, η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο γυναικών υπό την καθοδήγηση του Χάρη Παυλίδη.

Θάνατος του Όζι Όσμπορν: Μάχη για τη ζωή του και οι τελευταίες στιγμές

Ο θρύλος της heavy metal μουσικής, Όζι Όσμπορν, απεβίωσε, με ιατρικό προσωπικό να προσπαθεί να τον κρατήσει στη ζωή, ενώ οι τελευταίες του στιγμές προκάλεσαν συγκίνηση στους θαυμαστές του.