Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης προβάλλουν σοβαρές ανησυχίες για τις περισσότερες δημοτικές αρχές, με ελάχιστους δημάρχους να μπορούν να κοιτάξουν τους δημότες τους στα μάτια.
Σύμφωνα με την πρώτη ιστορικά σφυγμομέτρηση για τη δημόσια διοίκηση, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, στη γενική βαθμολογία, 17 υπηρεσίες αξιολογήθηκαν κάτω από τη βάση. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν τα ΚΕΠ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΑΠΗ.
Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην κατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων, καθώς και στην έλλειψη χώρων στάθμευσης και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επισημαίνει ότι, αν και η συμμετοχή 65.000 πολιτών είναι σημαντική, η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε αντικειμενικά συμπεράσματα λόγω έλλειψης βασικών αρχών επιστημονικής έρευνας.
Η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της για μεταρρύθμιση της σχέσης κράτους-αυτοδιοίκησης, τονίζοντας την ανάγκη για ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και εξασφάλιση οικονομικών πόρων.
Θετική εικόνα δείχνουν οι δήμοι Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, οι οποίοι ξεχωρίζουν στην αξιολόγηση, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε ότι η αξιολόγηση τους δεσμεύει να κάνουν περισσότερα για τους δημότες.
Στην έρευνα, 863 κάτοικοι της Γλυφάδας έδωσαν μέσο βαθμό 5,4, με την καλύτερη αξιολόγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ο δήμος Καστοριάς ξεχώρισε στην καθαριότητα, ενώ ο δήμος Αλίμου στην ηλεκτροφωτισμό.
Σημαντική είναι η υποβάθμιση που δείχνουν οι 10 μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, με το δήμο Αθηναίων να λαμβάνει μόλις 3,4. Ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, σημειώνει ότι τα μνημόνια έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.