Το ισραηλινό ναυτικό προετοιμάζεται να αναχαιτίσει το πλοίο Madleen, το οποίο προσπαθεί να παρακάμψει τον αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ στη Γάζα. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στον θύλακα τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να περιοριστεί η ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ προσθέτει ότι έχει «προετοιμάσει πολλαπλά σενάρια» για την επιχείρηση αναχαίτισης του πλοίου, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, είχε δώσει εντολή στον στρατό να αποτρέψει την αποστολή των ακτιβιστών που βρίσκονται στο σκάφος Madleen, ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ο Κατζ δήλωσε: «Έχω δώσει εντολή στον IDF να ενεργήσει ώστε το Madleen να μην φτάσει στη Γάζα. Στην αντισημιτική Γκρέτα και τους φίλους της, λέω ξεκάθαρα: Πρέπει να γυρίσετε πίσω, γιατί δεν θα φτάσετε στη Γάζα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ο κύριος σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει τη μεταφορά όπλων στη Χαμάς, μια δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση που κρατά ομήρους και διαπράττει εγκλήματα πολέμου».
Η αποστολή του Madleen οργανώθηκε από την οργάνωση Freedom Flotilla και, εκτός από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, συμμετέχουν άλλοι 12 ακτιβιστές, όπως ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Αβίλα και η Ρίμα Χασάν, γαλλοπαλαιστίνια βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια πλέει στα 165 μίλια ανοιχτά από τις ακτές της Γάζας. Μέλος του πληρώματος ανέφερε μέσω social media ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να αποκόπτει τις επικοινωνίες του σκάφους και ότι η αίσθηση είναι ότι ετοιμάζουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του.
«Μπλοκάρουν την επικοινωνία μας με σκοπό να προετοιμαστούν για επίθεση. Παρακαλώ κοινοποιήστε αυτή την πληροφορία και κινητοποιηθείτε για να ασκήσετε πίεση για να σταματήσουν να διαπράττουν έγκλημα πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν φοβόμαστε» τους Ισραηλινούς, δήλωσε η Γερμανίδα ακτιβίστρια Γιασμίν Ατζάρ, μία από τους δώδεκα επιβαίνοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν έξι Γάλλους, μία Σουηδέζα (σ.σ. η Τούνμπεργκ), έναν Βραζιλιάνο, έναν Ισπανό, έναν Τούρκο και έναν Ολλανδό.