Με νέα ρύθμιση, όλα τα υπεύθυνα αλληλέγγυα πρόσωπα επιχειρήσεων, όπως διαχειριστές, σύμβουλοι, μέτοχοι και μέλη με ποσοστό συμμετοχής έως 5%, θα μπορούν να προχωρούν σε πωλήσεις ή γονικές παροχές ακινήτων, ακόμα και αν η εταιρεία τους έχει χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον αυτά έχουν ρυθμιστεί.
Αυτή την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ελλάδα 2025-2030». Επιπλέον, για εκείνους που έχουν μετοχική σχέση άνω του 5%, θα υπάρχει μια πιο ευέλικτη διαδικασία, με διασφαλίσεις για το κράτος. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί, το οποίο μέχρι τώρα έφτανε το 70%, μπορεί να περιοριστεί στο 7%, εφόσον οι διαχειριστές προσφέρουν άλλο ακίνητο ως ενέχυρο.
«Το κράτος θα πρέπει να προσφέρει υποστήριξη και όχι να επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Σχετικά με την επιστροφή ενοικίων, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή θα πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Για τους πολίτες, η ηλεκτρονική πληρωμή του ενοικίου είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική ενίσχυση που αφορά τη στέγη. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις, η υποχρεωτική πληρωμή του ενοικίου από τραπεζικό λογαριασμό είναι προϋπόθεση για την έκπτωση του τιμολογίου από τις δαπάνες. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώνουν ψηφιακά για να δικαιούνται έκπτωση δαπανών κατά 5%.
Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε σε κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ώστε να φέρουν κλειστά ακίνητα στην αγορά, ανακοινώνοντας ένα πακέτο μέτρων. Εκτός από τα φορολογικά μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία της κοινωνικής αντιπαροχής και της πλήρους αποτύπωσης της κρατικής περιουσίας. Μέσω της ΕΤΑΔ, περίπου 36.000 ακίνητα θα εισέλθουν στην αγορά, μαζί με ακίνητα των τραπεζών και των servicers.
«Απαιτείται ένα σοκ προσφοράς», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη γρήγορης δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με την ανάπτυξη να φτάνει το 2,3%, υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά προέτρεψε για περαιτέρω βελτίωση.
Αναφέρθηκε επίσης σε 3+1 στρατηγικά σημεία για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων: την αφαίρεση εμποδίων από την οικονομία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ενεργή διαχείριση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Κράτους.