Με την καλοκαιρινή περίοδο να πλησιάζει, το ζήτημα της λειψυδρίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό. Οι μελέτες δείχνουν ότι η Αττική θα αντιμετωπίσει προσεχώς προβλήματα εφοδιασμού, γεγονός που έχει οδηγήσει στην εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος.
Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της πολυπλοκότητας του θέματος και για αυτόν τον λόγο έχει προγραμματιστεί σήμερα το μεσημέρι ευρεία διϋπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος είναι η σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου με άμεσες παρεμβάσεις, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν υπουργοί όπως οι Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου, Κώστας Τσιάρας, Θεόδωρος Λιβάνιος, Χρίστος Δήμας, Βασίλης Κικίλιας και άλλοι, καθώς και γενικοί γραμματείς και επιτελικά στελέχη από τις ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ. Ο σκοπός είναι να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα της λειψυδρίας.
Τα κύρια ερωτήματα που θα εξεταστούν στο υπό κατάρτιση εθνικό σχέδιο περιλαμβάνουν τη δομή διαχείρισης των υδάτων, τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα (όπως φράγματα και εκσυγχρονισμός δικτύων), καθώς και τα σχέδια διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο περιφέρειας.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται 19η παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Τα τελευταία 10 χρόνια, η χρήση νερού για ύδρευση έχει υπερδιπλασιαστεί, κυρίως λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Επιπλέον, τα δίκτυα διανομής παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες, φτάνοντας το 50%.
Η χώρα μας χρησιμοποιεί περίπου το 80% των υδάτινων πόρων της για αγροτικές ανάγκες, ενώ η μείωση των διαθέσιμων επιφανειακών πόρων και η αύξηση των γεωτρήσεων οδηγούν σε υφαλμύριση των υδάτων. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι γεωτρήσεις έχουν αυξηθεί κατά 80%, ενώ η χρήση επιφανειακών υδάτων έχει μειωθεί κατά 40%. Παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις, τα αποθέματα στα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ μειώνονται λόγω της μεγάλης ζήτησης, δημιουργώντας κινδύνους για την υδατική επάρκεια και το κόστος ενέργειας.