Κανόνες Χρήσης Καμερών: Τι Επιτρέπεται και Τι Όχι

Στην εποχή των social media, όπου έχουμε παραδώσει τα προσωπικά μας δεδομένα σε οποιονδήποτε, πώς είναι δυνατόν να μας ενοχλεί η παρουσία μιας κάμερας; Αυτή η απορία είναι λογική για πολλούς, αλλά όχι για τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ).

Οι αρμόδιοι φορείς που διαφυλάσσουν τα ευαίσθητα δεδομένα μας επανέρχονται στο προσκήνιο, επιβάλλοντας ποινές σε ιδιώτες των οποίων οι κάμερες παρακολουθούσαν τις ιδιοκτησίες των γειτόνων. Αυτό το περιστατικό έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση για το τι επιτρέπεται στη χρήση καμερών και πού μπορεί να οδηγήσει η παραβίαση των κανονισμών.

Η υπόθεση που προκάλεσε την προσοχή της ΑΠΠΔ περιλάμβανε δύο ιδιώτες που καταδικάστηκαν να καταβάλουν αποζημίωση 6.000 ευρώ επειδή οι κάμερές τους κατέγραφαν τις ιδιοκτησίες των γειτόνων τους, παραβιάζοντας τον κανονισμό για την νόμιμη λειτουργία τους.

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων 2016/679, γνωστός ως GDPR, καθώς και η Οδηγία 1/2011 της ΑΠΠΔ, καθορίζουν σαφώς τους κανόνες για τη χρήση καμερών. Αυτές δεν επιτρέπουν την καταγραφή δημόσιων χώρων και συνιστούν την αποφυγή καταγραφής προσώπων σε ιδιωτικούς χώρους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η επεξεργασία των καταγεγραμμένων δεδομένων.

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα ή εγκλήματα, οι ιδιοκτήτες καμερών συχνά αρνούνται να παραδώσουν υλικό, ενώ η ΑΠΠΔ υπογραμμίζει ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν αποτελεί εμπόδιο στην ασφάλεια.

Στην περίπτωση που εξετάζεται, η ΑΠΠΔ αποφάσισε ότι οι κάμερες, αν και εγκατεστημένες για προσωπική χρήση, λειτουργούσαν και για επαγγελματικούς σκοπούς καθώς στο ίδιο οίκημα υπήρχε και επιχείρηση.

Στην Ελλάδα, η τοποθέτηση καμερών υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες, με νόμους που επιβάλλουν πρόστιμα για παραβάσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται και τι όχι.

Όταν ο γείτονας είναι αδιάκριτος, η κάμερα στην είσοδο που βλέπει στην αυλή ή τη βεράντα πρέπει να είναι προσεκτικά τοποθετημένη, χωρίς να παρακολουθεί δημόσιους χώρους ή άλλες ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Ο GDPR υποδεικνύει ότι οι κάμερες για προσωπική χρήση δεν υπόκεινται στους κανονισμούς, αρκεί να μην καταγράφουν δημόσιους χώρους. Εάν η κάμερα καταγράφει και λίγο από το πεζοδρόμιο, παύει να θεωρείται «ιδιωτική υπόθεση».

Η ΑΠΔΠΧ έχει επιβάλει πρόστιμα σε περιπτώσεις όπου οι κάμερες καταγράφουν δημόσιους χώρους, όπως στην περίπτωση ενός ιδιοκτήτη μονοκατοικίας που τιμωρήθηκε επειδή οι κάμερές του κατέγραφαν τον κοινόχρηστο δρόμο, υπερβαίνοντας τα όρια του αναγκαίου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τουρίστες δαπάνησαν 10 δισ. στερλίνες σε συναυλίες το 2024

Τουρίστες που παρακολούθησαν συναυλίες στη Βρετανία δαπάνησαν ρεκόρ ποσό το 2024, σύμφωνα με έρευνα της UK Music.

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κίο: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών

Νέα, ισχυρότερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Κίο με νέο σεισμό 4,2 βαθμών, ενώ προηγήθηκε δόνηση 3,9 βαθμών. Οι σεισμοί αισθητοί σε Κωνσταντινούπολη και Προύσα.

Ημερίδα του ΓΕΕΘΑ για την Κλιματική Αλλαγή

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προήδρευσε σε ημερίδα του ΓΕΕΘΑ με θέμα την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αντιδράσεις στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο: “Ελαστικοποίηση της εργασίας και ανησυχίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ”

Αναλύονται οι αντιδράσεις στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με επίκεντρο την ελαστικοποίηση της εργασίας και τις ανησυχίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.