Μια νέα νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στην παροχή πολεοδομικής ασφάλειας στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.
Η ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας, διασφαλίζει την παραμονή των υφιστάμενων ορίων για πάνω από το 90% των μικρών οικισμών, προσφέροντας έτσι προστασία στα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών και ενισχύοντας τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, εισάγονται δύο καινούργια πολεοδομικά εργαλεία. Το πρώτο είναι η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, η οποία αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό το εργαλείο επιτρέπει τη δόμηση διατηρώντας τα σημερινά όρια και έτσι καλύπτονται πολεοδομικά σχεδόν το 93% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
Το δεύτερο εργαλείο, η Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, αφορά οικισμούς με πληθυσμό από 701 έως 2.000 κατοίκους και προσφέρει ευνοϊκότερες πρόνοιες σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε περίπου 150 οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τα όρια που είχαν καθοριστεί παλαιότερα. Αυτή η κατάσταση είχε οδηγήσει σε οικοδομική αδράνεια, καθώς δεν εκδόθηκε καμία οικοδομική άδεια, και είχε θέσει σε αμφισβήτηση τις οριοθετήσεις άλλων οικισμών που δεν είχαν θεσπιστεί με Προεδρικό Διάταγμα.
Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε τον Απρίλιο του 2025 είχε προσφέρει κάποια ασφάλεια στη δόμηση, αλλά η απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα των περιφερειακών τμημάτων των οικισμών, το οποίο πλέον κλείνει με αυτή τη νέα ρύθμιση.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Εισάγουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα επιτρέψει στην χώρα να αποκτήσει ειδικά χωροταξικά πλαίσια. Με τις ανακοινώσεις αυτές, για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού της υπαίθρου λύνεται μία σημαντική εκκρεμότητα».