Οι καιροί είναι γεμάτοι προκλήσεις και η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη γιατί δεν υπάρχει ούτε μια πρόκληση που να περιορίζεται μόνο σε μια χώρα ή σε μια περιοχή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και νέα πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αναλένα Μπέρμποκ.
Η επιθετικότητα δεν είναι περιφερειακό ζήτημα. Επηρεάζει όλο τον κόσμο αυτό που συμβαίνει στη Συρία και στην Ουκρανία. Το ίδιο συμβαίνει και με την ασφάλεια τροφίμων, με το κλίμα, με την τεχνητή νοημοσύνη. Όλα προκαλούν ένα ντόμινο εξελίξεων, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε πως όλα τα μέλη του NATO, εκτός από την Ισπανία, ψήφισαν το 3,5% για αμυντικές δαπάνες και πως “αυτό είναι και το πρόβλημα με τις δημοκρατίες, πρέπει να βαθμολογήσουμε τις ανάγκες μας. Πιστεύω ότι μερικές φορές είμαστε πολύ νάρκισσοι. Νιώθουμε πως είμαστε πολύ καλοί και έχουμε απεριόριστους πόρους για να τα κάνουμε όλα”.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως χρειαζόμαστε μεν ένα δυνατό κοινωνικό κράτος στην ΕΕ, καθώς αυτό είναι το βασικό αφήγημα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, πρέπει όμως να κάνουμε μια βαθμονόμηση, χωρίς να σημαίνει ότι θα απέχουμε πολύ από αυτή την αρχή.
Η Δύση πρέπει να μείνει ενωμένη, γιατί αυτή είναι η ουσία της κουλτούρας μας. Αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με ίσους όρους και έναν τρόπο που να είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία.
Στην Ευρώπη “συμφωνούμε στις αρχές, το πρόβλημα είναι ότι διαφωνούμε στα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε το τελικό αποτέλεσμα”, υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Αναλένα Μπέρμποκ, επισήμανε ότι “ό,τι συνέβη στη Συρία και στη Μέση Ανατολή επηρεάζει αρνητικά την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τι θα κάνει κάποιος άλλος”.
Ερωτηθείσα για την Κίνα και τις σχέσεις με την ΕΕ, σημείωσε ότι η Γερμανία είχε καθυστερήσει σε ό,τι αφορά τη στρατηγική για την Κίνα. “Με την Κίνα πρέπει να είμαστε έξυπνοι να κατανοούμε τι συμβαίνει και αυτή τη στιγμή υπάρχει το υπόβαθρο για μια νέα γεωπολιτική διαμόρφωση. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία, όσοι πιστεύουν στη στρατηγική της απεμπλοκής από τον κίνδυνο να ενώσουν τις δυνάμεις τους”.
Η ΕΕ είναι ικανή να πετύχει τις αλλαγές που χρειάζονται και το απέδειξε το Σαββατοκύριακο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. “Είχαμε το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που ήταν πολύ ξεκάθαρο και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε αλλαγή πολιτικής 180 μοιρών”.
“Κάποια στιγμή ως πολιτικός πρέπει να αναρωτηθείς τι πρέπει να υπερασπιστώ. Αν δουλέψει όλη η Ευρώπη μαζί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και με τα Δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν πολλές δυνατότητες”, κατέληξε η Μπέρμποκ.