Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης ασύλου, τη συνεργασία με τρίτες χώρες και τον συντονισμό των κρατών-μελών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Κατά τη διάρκεια της 29ης συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, εξέτασαν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές ανάγκες της “Γηραιάς Ηπείρου”.
Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενώ επικρότησε την Ελλάδα για την ασφάλεια των συνόρων της. Αναφέρθηκε στον διαχωρισμό μεταξύ παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης, ενώ επεσήμανε τη σημασία των νόμιμων μεταναστών για την οικονομία. Επισήμανε επίσης τη σημασία του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασύλο που θα τεθεί σε ισχύ το 2026 και την αναθεώρηση του καθεστώτος των επιστροφών.
Σχετικά με τις επιστροφές, τόνισε ότι αποτελούν προτεραιότητα και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Λιβύη. Επισήμανε τη σημασία της ισορροπίας στην Ευρώπη και υπογράμμισε τη συνεργασία των κρατών-μελών στη δημιουργία “hub επιστροφών”.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και υποστήριξε την ανάγκη διαχωρισμού των δικαιούχων ασύλου βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη επαναξιολόγησης των επιδομάτων και των παροχών για τους μετανάστες που έχουν χάσει το δικαίωμα ασύλου.
Ο υπουργός τόνισε ότι η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι η λύση για τα δημογραφικά και εργατικά προβλήματα της Ευρώπης, αλλά υποστήριξε ένα λελογισμένο πλαίσιο μεταναστευτικών ροών.