Μετά την περίοδο των επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τον λογαριασμό των 415 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με την Κομισιόν, δόθηκαν μέσω πλασματικών δηλώσεων και αδιαφανών διαδικασιών από το 2016 έως το 2023.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση των τελευταίων ετών, με τις Βρυξέλλες να επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα για την αδιαφάνεια γύρω από τις επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση αναζητά τους υπευθύνους, καθώς ο χρόνος πιέζει.
Η εντολή είναι ξεκάθαρη: να εντοπιστούν αυτοί που έλαβαν επιδοτήσεις χωρίς δικαίωμα. Ξεκινά ένας εκτενής έλεγχος σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, με διασταυρώσεις δηλώσεων Ε9 και μισθωτηρίων.
Στο στόχαστρο του ελέγχου βρίσκονται πρόσωπα που συνήθως εργάζονται ως δικηγόροι ή δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δήλωναν μεγάλες εκτάσεις γης. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από τις Περιφέρειες με τις περισσότερες αναφορές για απάτες, ξεκινώντας από την Κρήτη. Οι πρώτοι που θα εξεταστούν είναι αυτοί που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε:
- Πλασματικά μισθωτήρια με μηδενική αξία,
- Δηλώσεις για αγροτεμάχια που δεν υπάρχουν,
- Τιμολόγια για ανύπαρκτα ζώα.
Στη διαδικασία συμμετέχει ειδική Ομάδα Ανακτήσεων, που περιλαμβάνει την ΑΑΔΕ, την Οικονομική Αστυνομία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός τους είναι να αποκαλύψουν όσους δήλωναν αγρότες χωρίς πραγματική παραγωγή και λάμβαναν υπερβολικές επιδοτήσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στις βιολογικές εκτροφές, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξημένες επιδοτήσεις με αυστηρές προϋποθέσεις. Όσοι δήλωναν “βιολογικά ζώα” χωρίς αποδείξεις αγορών θα είναι επίσης στο στόχαστρο.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα ελέγξει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που έχουν λάβει ύποπτες ενισχύσεις. Η διαδικασία θα επικεντρωθεί στη σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων με το πραγματικό οικονομικό όφελος.
Όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ποσά που έχει λάβει, αντιμετωπίζει κίνδυνο έκτακτης φορολόγησης 45% για κάθε ευρώ που δεν μπορεί να αποδείξει. Η Οικονομική Αστυνομία διερευνά επίσης το ρόλο μεσαζόντων που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι για τις επιδοτήσεις.
Η ΑΑΔΕ διαθέτει πλέον και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εντοπίζει ανωμαλίες και διασταυρώνει στοιχεία διαφόρων δηλώσεων και τραπεζικών δεδομένων.