Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Αυτές οι εξελίξεις προκύπτουν μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από φιλοτουρκικές τζιχαντιστικές ομάδες το προηγούμενο έτος.
Η επιστολή, που συντάχθηκε τον Μάρτιο και δημοσιεύεται από το Nordic Monitor, αποκαλύπτει ότι οι τουρκικές αρχές έχουν εντολή να συντάξουν συμφωνία για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με τη Συρία. Σκοπός είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, γνωστό ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.
Στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται στο προεδρείο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Φιντάν αναφέρει: «Με την ανατροπή του καθεστώτος Μπάαθ και τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση, διεξάγονται εργασίες σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμούς μας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων με τη Συρία και την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων, με τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Ο Φιντάν επισημαίνει επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ψευδοκράτους σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Δαμασκό. Η επιστολή αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι προετοιμασίες για την εν λόγω θαλάσσια συμφωνία είναι ήδη σε εξέλιξη, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο μόνο για το μέλλον.
Ο Φιντάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Συρία κατά τη συνάντησή του τον Ιανουάριο του 2025 στο Ριάντ με την Κάγια Κάλας, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρει: «Θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν υπόψη οι επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις του υπουργείου μας για το θέμα αυτό», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να σχολιάζει μια πιθανή συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας τους».
Μια τουρκο-συριακή θαλάσσια συμφωνία θα μπορούσε να ανατρέψει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει γίνει πεδίο σφοδρών περιφερειακών αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια. Η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει οδηγήσει σε αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις από πολλές παράκτιες χώρες, με την Τουρκία στο επίκεντρο διαμάχης με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.