Το Δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ αύξησε από τα 15 στα 60 χρόνια κάθειρξης τις ποινές που είχαν απαγγελθεί σε βάρος τριών απόστρατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων για τη δολοφονία τεσσάρων ολλανδών δημοσιογράφων το 1982, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.
Οι καταδικασθέντες, Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία, Φρανσίσκο Μοράν και Μάριο Αδαλμπέρτο Ρέγες Μένα, καταδικάστηκαν σε συνολικά 60 χρόνια κάθειρξης, αν και αναμένεται να εκτίσουν μόνο 30 χρόνια αυτής της ποινής, λόγω της βαρύτερης ποινής που προβλεπόταν από τον νόμο κατά την περίοδο των εγκλημάτων.
Οι τέσσερις ολλανδοί δημοσιογράφοι, Κος Κόστερ, Γιαν Κάιπερ, Χανς τερ Λάαχ και Γιοπ Βίλεμσον, σκοτώθηκαν το 1982 σε ενέδρα του στρατού στο Ελ Σαλβαδόρ, ενώ γύριζαν ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.
Η υπόθεση εξετάστηκε επί μακρόν, με το Ανώτατο Δικαστήριο του Σαλβαδόρ να απορρίπτει τον νόμο του 1993 που προέβλεπε γενική αμνηστία για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επιτρέποντας έτσι την εξέταση της υπόθεσης.
Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης στο κράτος του Σαλβαδόρ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των δημοσιογράφων για την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, καθώς και για το γεγονός ότι οι βασικοί δράστες των εγκλημάτων ήταν ανώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σαλβαδόρ προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 75.000 ανθρώπων και την εξαφάνιση περίπου 7.000 ατόμων, αφήνοντας πίσω του μια τραγική ιστορία βίας και αδικίας.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας και στρατηγός, Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία, που διοίκησε τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια των χρόνων των χειρότερων σφαγών, είναι μόνο ένα από τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν για την τραγωδία των ολλανδών δημοσιογράφων.