Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα στον Δήμο Πατρέων να αναπτύξει μία σειρά από υποδομές και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Αυτές τις λύσεις μπορεί να τις ονομάζουμε ‘έξυπνη πόλη’, αλλά ουσιαστικά αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο ‘έξυπνης πόλης’ του Δήμου Πατρέων, το όραμα για την Πάτρα είναι να γίνει μια ‘έξυπνη’ ψηφιακή πόλη, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της, μέσω της ενεργού συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού της και μέσω καινοτόμων παρεμβάσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών σε υποδομές και υπηρεσίες.
Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του διευθυντή προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής του Δήμου Πατρέων, Πέτρο Γανό, η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, με το Ταμείο Ανάκαμψης να παρέχει περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ για την Πάτρα.
Το στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνει 14 υποέργα, ενώ οι δράσεις καλύπτουν τομείς όπως η κινητικότητα, η ενέργεια, το περιβάλλον, η διαχείριση του νερού, η πυροπροστασία, η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων, η ενημέρωση για τις δημόσιες συμβάσεις και η οικονομική ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, προβλέπεται η τοποθέτηση αισθητήρων στο οδόστρωμα για την ενημέρωση οδηγών για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν 840 αισθητήρες. Επιπλέον, προβλέπεται η επέκταση του δικτύου των ‘έξυπνων’ στάσεων και η λειτουργία ‘έξυπνων διαβάσεων’ πεζών.
Στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού σε φωτιστικά σώματα και κτίρια, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάλογες εφαρμογές προβλέπονται και για τα σχολεία, περιλαμβάνοντας τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα μέσα στις αίθουσες.
Στον τομέα του περιβάλλοντος, προβλέπεται η εφαρμογή ‘έξυπνων λύσεων’ για τη μέτρηση των συνθηκών του αέρα σε σημεία της πόλης και την ποιότητα του θαλασσίου ύδατος σε παραλίες και μαρίνα.
Στον τομέα των υδάτινων πόρων, προβλέπεται η εγκατάσταση ‘ψηφιακών’ υδρομέτρων και συστήματος παρακολούθησης φρεατίων εκτροπής ομβρίων υδάτων.
Για την πυροπροστασία, προβλέπεται η τοποθέτηση καμερών και αισθητήρων σε περιαστικά δάση, ενώ ετοιμάζεται σύστημα πυρανίχνευσης στο Δασύλλιο της Πάτρας.
Στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, προβλέπεται η δημιουργία δικτύου LoRAWAN και εφαρμογών για την ενημέρωση των πολιτών και τη διαχείριση των συμβάσεων.
Οι παραπάνω δράσεις συμπληρώνονται από το κέντρο διαλειτουργικότητας και την πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων, που αποτελούν τον πυρήνα για τη διαχείριση και αξιοποίηση των πληροφοριών των ‘έξυπνων’ υποδομών.
Η δημιουργία ‘έξυπνων’ υποδομών και υπηρεσιών αναμένεται να αποτελέσει πραγματικότητα στην Πάτρα σε λίγους μήνες, με τη συνεχή αξιολόγηση από τους πολίτες και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους από τον δήμο να αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας.