Οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας των «Διαλόγων της Νισύρου» εστίασαν στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και της περιφέρειας, με έμφαση στον ρόλο του τουρισμού και του πολιτισμού ως μοχλό ανάπτυξης. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέλυσε τη σημασία των συνεργειών για την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αναζήτηση των καλύτερων αναπτυξιακών εργαλείων. Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα του νερού και της ανάγκης για ολιστική ενεργοποίηση έργων με συνολικό σχεδιασμό.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ, ‘Αντζελα Γκερέκου, επισήμανε τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως πολιτισμική ευκαιρία και τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας στη χάραξη κοινών στρατηγικών στην περιοχή. Επισήμανε ότι ο πολιτισμός αποτελεί την τελευταία γέφυρα που δεν πρέπει να αφεθεί να καταστραφεί.
Η διευθύντρια ερευνών της ΔιαΝΕΟσις, Δρ. Φαίη Μακαντάση, παρουσίασε τη μελέτη της για τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης, εστιάζοντας στη σημασία των πολιτιστικών τομέων και των δημιουργικών βιομηχανιών. Η μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις προοπτικές του πολιτισμού στην Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για μακροχρόνια πολιτιστική στρατηγική που θα καλύπτει τα ζητήματα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας των φορέων.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ο Group Chief Economist του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, εξήγησε την επιφυλακτικότητα των τραπεζών λόγω της κρίσης. Αναδείχθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και οι αλλαγές στον τραπεζικό τομέα που απαιτούν νέες προσεγγίσεις.
Οι «Διάλογοι της Νισύρου» συνεχίζονται με θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την περιοχή, εστιάζοντας στη διαπολιτισμικότητα, τη γεωπολιτική, την ενέργεια και το περιβάλλον.