Το πρόβλημα των ροών παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Κρήτη έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, θέτοντας σε δοκιμασία την αντοχή των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων αρχών. Μόλις σε δύο ημέρες, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 1.600, με 996 μετανάστες την Κυριακή και 650 τη Δευτέρα.
Η κατάσταση αυτή είναι πολυσύνθετη και δεν περιορίζεται μόνο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης. Εμπλέκονται επίσης τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, η κατάσταση στα αιγυπτιολιβυκά σύνορα και η εμπόλεμη κατάσταση στο Σουδάν.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αν και δεν έχει άμεση ευθύνη για την φύλαξη των συνόρων, προσπαθεί να διαχειριστεί τις ροές μέσω διαδικασιών όπως η εξέταση αιτήσεων ασύλου και η κατανομή σε δομές. Ωστόσο, οι αυξανόμενοι αριθμοί καθιστούν αυτή τη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ξεπεράσει τα όριά της και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, με πάνω από 450 παράνομους μετανάστες να περιμένουν στο κέντρο του Ρεθύμνου για μεταφορά στη δομή της Μαλακάσας.
Τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών συνεχίζουν να κερδίζουν, χρησιμοποιώντας παλιά και επικίνδυνα σκάφη για τη μεταφορά των μεταναστών. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες πριν από πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Οικονομικά, η κατάσταση είναι δραματική, με κόστος που κυμαίνεται από 3.000 έως 7.000 ευρώ ανά μετανάστη για τη μεταφορά τους στην Ευρώπη, αποφέροντας στα κυκλώματα εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι διμερείς επαφές με τη Λιβύη εντείνονται. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισκέφθηκε την ανατολική Λιβύη και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για να συζητήσουν θέματα όπως το μεταναστευτικό και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σημαντική αποστολή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λιβύη με τη συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές και την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για την ανάσχεση των ροών.
Ο Θάνος Πλεύρης θα επισκεφθεί την Τρίπολη και τη Βεγγάζη για να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και να προτείνει μέτρα αποτροπής των αναχωρήσεων.