Σήμερα, 8η Ιουλίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία. Το 2005, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αλλεργιολογίας αποφάσισε την επίσημη καθιέρωση αυτής της ημέρας, λόγω της ανησυχητικής αύξησης των αλλεργιών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδους αλλεργία, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1‰ αντιμετωπίζει τροφικές αλλεργίες, που αντιστοιχούν σε περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα.
Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλούνται από διάφορα συστατικά, με τη σοβαρότητα της κατάστασης να μπορεί να ποικίλει από ένα ήπιο έως αναφυλαξία. Η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν αλλεργίες είναι η μόνη αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.
Στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περιλαμβάνονται οι ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και πρέπει να αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων. Η λίστα αυτών των ουσιών μπορεί να επεκταθεί, καθώς η έρευνα συνεχίζει να εξελίσσεται.
Για τα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για την πιθανή παρουσία αλλεργιογόνων. Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί τα θέματα αλλεργιογόνων στα τρόφιμα και προωθεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το θέμα.