Η επιβολή του τεκμαρτού εισοδήματος στους αυτοαπασχολούμενους για το 2024 είχε ως στόχο να απελευθερώσει τον ελεγκτικό μηχανισμό από τους συνεχείς ελέγχους σε μικρομεσαίους επαγγελματίες που δήλωναν ελάχιστα ή ζημιές. Αντίθετα, προτεραιότητα δίνεται πλέον στους μεγάλους φοροφυγάδες και την καταπολέμηση του «μαύρου» και «βρώμικου» χρήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το πρώτο πεντάμηνο του 2025, η τακτική αυτή έχει αποδώσει καρπούς. Από μόλις 27 υποθέσεις ελέγχου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επιβλήθηκαν πρόστιμα και φόροι συνολικού ύψους 12,1 εκατ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 450.000 ευρώ ανά υπόθεση.
Στο στόχαστρο των ελέγχων βρέθηκαν 930 σοβαρές υποθέσεις με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα. Από αυτές, οι 90 προήλθαν από ενέργειες της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, ενώ οι υπόλοιπες εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ. Η Αρχή για το «ξέπλυμα» ζήτησε στοιχεία για εισοδήματα και περιουσία από την ΑΑΔΕ σχετικά με δεκάδες πρόσωπα που σχετίζονται με σημαντικές υποθέσεις. Ήδη, έχουν εκδοθεί 63 νέες εντολές ελέγχου, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους 12,1 εκατ. ευρώ από 27 ολοκληρωμένες υποθέσεις.
Αντίστοιχα, η ΑΑΔΕ παρέπεμψε 267 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και 575 φυσικά πρόσωπα με οφειλές που ξεπερνούν αυτό το ποσό. Η κατάσταση δείχνει να σφίγγει, με 469 μηνυτήριες αναφορές να έχουν υποβληθεί από ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ).
Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο του 2025, το ΚΕΜΕΦ εστιάζει σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου που αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε 326 υποθέσεις, με συνολικά πρόστιμα και φόρους ύψους 26,42 εκατ. ευρώ.