Η τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών από την αποστολή παλαιών κλήσεων από τους δήμους φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της. Οι δήμοι αποστέλλουν κλήσεις που χρονολογούνται από πολλές δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι αυτές οι οφειλές παραγράφονται μετά από τρία χρόνια.
Μετά από δικαστικές αποφάσεις και παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι αυτές οι κλήσεις δεν είναι νόμιμες και πρέπει να διαγραφούν.
Πρόκειται κυρίως για κλήσεις παράνομης στάθμευσης που έχουν βεβαιωθεί από δημοτικές αστυνομίες σε όλη τη χώρα, οι οποίες παρέμειναν αναξιοποίητες σε αρχεία των δήμων για δεκαετίες. Οι δήμοι, που δεν έχουν προχωρήσει στη νόμιμη ταμειακή βεβαίωση των κλήσεων εντός τριών ετών, δεν έχουν το δικαίωμα να τις εισπράξουν.
Πολλές από αυτές τις κλήσεις, που εκδόθηκαν ακόμα και 10 ή 20 χρόνια πριν, ή και από τη δεκαετία του ’80 και του ’90, επιχειρούν να εισπραχθούν από τις δημοτικές υπηρεσίες, με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα παραμείνουν αδαείς ή θα φοβηθούν να αντιδράσουν.
Το υπουργείο Εσωτερικών επαναλαμβάνει ότι εάν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία έκδοσης της κλήσης και δεν έχει γίνει ταμειακή βεβαίωση, τότε αυτή η κλήση θα πρέπει να ακυρωθεί. Πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν ήδη ξεκινήσει να διαγράφουν αυτές τις παλαιές κλήσεις, όπως διαπίστωσε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρήκε κλήση από το 1984.
Επιπλέον, υπάρχουν κλήσεις που εκδόθηκαν το 1999 με συνολικό ύψος 52.000 ευρώ, και περισσότερες από μισό εκατομμύριο κλήσεις που βεβαιώθηκαν παράνομα το 2019. Παρά την έλλειψη κεντρικής καταμέτρησης των εκκρεμών κλήσεων, είναι σαφές ότι οι οφειλές στους ΟΤΑ πλησιάζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Σάββας Χιονίδης, υπογραμμίζει την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο και την προστασία των πολιτών από αδικίες, ενώ οι δήμοι οφείλουν να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες.