Επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου Προέδρου των ΗΠΑ, οι στρατηγικές θέσεις της διοίκησής του για την Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Η χθεσινή ακρόαση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τη Γερουσία των ΗΠΑ για τη θέση της Πρέσβεως στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφορμή για την παρουσίαση των θέσεων αυτών.
Η κυρία Γκίλφοϊλ, αναφερόμενη στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως ακλόνητου συμμάχου εντός και εκτός ΝΑΤΟ και παρουσίασε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες που προωθεί η αμερικανική διοίκηση στην περιοχή.
Αρχικά, τόνισε το τρίπτυχο Άμυνα, Ενέργεια, Αξιοπιστία, αναγνωρίζοντας την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας» και δεσμεύτηκε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνάμεων της χώρας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα επιτύχει τον στόχο του 5% των δαπανών του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως για τις αμυντικές δαπάνες.
Η κυρία Γκίλφοϊλ επεσήμανε σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών F-35 και ελικοπτέρων Apache, και ανέφερε τη σημαντικότητα του κοινού σχεδίου συμπαραγωγής φρεγατών τύπου Constellation.
Στον τομέα της ενέργειας, παρουσίασε μια νέα συμφωνία για την αύξηση των αμερικανικών ενεργειακών εξαγωγών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, εστιάζοντας σε υποδομές όπως ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και η πλωτή μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Οι ΗΠΑ καλύπτουν ήδη το 20% της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, σε σύγκριση με μόλις 2% πέντε χρόνια πριν.
Η κυρία Γκίλφοϊλ αποκάλυψε επίσης την πρόθεση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει στον «Κάθετο Διάδρομο», έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα περιορίσει τις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας. Υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία με την Ελλάδα στην εμπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου.
Τέλος, η νέα Πρέσβειρα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «σημείο-κλειδί» στην περιοχή, τονίζοντας την αξιοπιστία της χώρας ως συμμάχου των ΗΠΑ και την ανάγκη σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, αναφερόμενη κριτικά στην Τουρκία.