Η πρόθεση του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη να επανεξετάσει εκ βάθρων τα επιδόματα που δίνονται στους μετανάστες στη χώρα μας, καθώς και τα μενού στις προσφυγικές δομές, καταδεικνύει τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό το δόγμα, το οποίο είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, επιταχύνθηκε μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη.
Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι η σημαντική μείωση των ροών των μεταναστών τις τελευταίες δύο ημέρες, λόγω της προσαρμογής και από την πλευρά της Λιβύης στις νέες συνθήκες. Όσοι εισέρχονται στη χώρα δια θαλάσσης δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και θα μεταφέρονται άμεσα σε κλειστές δομές, χωρίς δικαίωμα εξόδου.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμού και θα περιμένουν την απέλασή τους, εκτός αν επιλέξουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Η επιτυχία της νέας στρατηγικής, που θυμίζει το «μοντέλο Έβρου», θα κριθεί μακροπρόθεσμα, καθώς πρόσφατα οι ροές προς τη Γαύδο και τα παράλια της Κρήτης ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.
Ο κ. Πλεύρης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών αποφάσεων στη Βουλή, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της Αριστεράς. Ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο Μετανάστευσης παρουσίασε την τροπολογία σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να διαβεβαιώνουν ότι δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σήμερα, στο υπουργείο Μετανάστευσης θα ληφθούν αποφάσεις για τη χωροθέτηση κλειστής δομής στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι να είναι ο πιθανότερος χώρος. Ο δήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Κεγκέρογλου, εκφράζει επιφυλάξεις, αλλά οι κυβερνητικές προθέσεις παραμένουν σταθερές.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αποκόψει τις σχέσεις της με το καθεστώς Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, συζητώντας για νέα συνεργασία στην Ανατολική Λιβύη, καθώς η συνεργασία αυτή είναι κρίσιμη.