Κόπωση και ελλείψεις στην εξωτερική βοήθεια για την Ουκρανία

Η κόπωση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι περικοπές στην εξωτερική βοήθεια όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υποστήριξης των ανθρώπων που φεύγουν από τις κακουχίες, προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Έιμι Πόουπ.

Η Διάσκεψη για Ανάκαμψη της Ουκρανίας που διεξάγεται στη Ρώμη κινητοποίησε χθες πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα.

«Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από την έναρξη του πολέμου. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι όλοι έχουν κουραστεί και αυτό το ακούμε ακόμη και από Ουκρανούς που βιώνουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις πόλεις τους και συχνά έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές», δήλωσε η Πόουπ στο Reuters.

«Η απάντηση σε αυτό, ωστόσο, πρέπει να είναι η ειρήνη, γιατί τελικά, χωρίς ειρήνη, δεν θα υπάρξει τέλος, όχι μόνο σε αιτήματα χρηματοδότησης, αλλά και στην υποστήριξη του ουκρανικού λαού».

Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα, με 5,6 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες παγκοσμίως και 3,8 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Προσπάθειες του ΔΟΜ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ δυσχεραίνονται από σημαντικές ελλείψεις χρηματοδότησης, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μείωσε την εξωτερική βοήθεια και οι Ευρωπαίοι δωρητές, όπως η Βρετανία, μετατοπίζουν κεφάλαια από την ανάπτυξη στην άμυνα.

Οι αποφάσεις της ΗΠΑ του Τραμπ θα επιφέρουν στον ΔΟΜ έλλειμμα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος, ανέφερε η Πόουπ, σημειώνοντας ότι οι μειώσεις στον προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, διαφορετικά ο Τραμπ και άλλοι κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακόμη χειρότερες μεταναστευτικές κρίσεις.

«Δεν λειτουργεί να έχεις παράσχει βοήθεια και μετά απλώς να φεύγεις χωρίς να αφήνεις τίποτα. Και αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει όταν μειώνεται η υποστήριξη είναι ότι οι άνθρωποι μετακινούνται ξανά… Έτσι (οι περικοπές) μπορούν τελικά να έχουν αρνητική επίδραση», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΟΜ.

 

Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, έπαινοι στην Ιταλία

Η 51χρονη Πόουπ είναι η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής του ΔΟΜ και διετέλεσε σύμβουλος των αμερικανικών κυβερνήσεων Ομπάμα και Μπάιντεν. Σήμερα, συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ για τις αποκαλούμενες «αυτοαπελάσεις».

Η ίδια ανέφερε ότι ο ΔΟΜ έχει δεκαετίες εμπειρίας σε τέτοια προγράμματα στην Ευρώπη και χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν, ειδικά για να προετοιμάσει τους επιστρέφοντες και να ελέγξει ότι πηγαίνουν εθελοντικά.

«Αυτό δεν συμβαίνει πάντα τόσο γρήγορα όσο θέλουν οι κυβερνήσεις», είπε η Πόουπ.

Ερωτηθείσα αν ο ΔΟΜ θα σταματήσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ αν οι επιστροφές αποδειχθούν ότι είναι αναγκαστικές, απάντησε: «Τους έχουμε καταστήσει σαφές ποια είναι τα πρότυπά μας και, όπως συμβαίνει με κάθε κράτος μέλος, περιγράφουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε, και το καταλαβαίνουν αυτό, και είναι μέρος της συμφωνίας».

Μετά τη Ρώμη, η Πόουπ κατευθύνθηκε προς την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με αξιωματούχους της αμερικανής κυβέρνησης και Αμερικανούς βουλευτές.

Αναφερόμενη στην Ευρώπη, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επαίνεσε την απόφαση της Ιταλίας να αυξήσει τις άδειες εργασίας μεταναστών σε σχεδόν 500.000 για την περίοδο 2026-2028, μια απόφαση που έγινε από μια δεξιά κυβέρνηση που ακολουθεί την ίδια ώρα σκληρές πολιτικές στα σύνορα.

«Αυτό που κάνει η Ιταλία είναι να εξετάζει ρεαλιστικά τι εργατικό δυναμικό χρειάζεται, ποιες δεξιότητες χρειάζεται, τι ταλέντα χρειάζει. Και στη συνέχεια σχεδιάζουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να έρχονται μέσω ενός ασφαλούς και νόμιμου καναλιού», κατέληξε η επικεφαλής του ΔΟΜ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αιχμές του Γιώργου Παπανδρέου για τα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο, εκφράζοντας την αντίθεσή του και προτείνοντας εμβάθυνση της Δημοκρατίας και ανθρωπιά.

Συγκρούσεις στη Συρία: Οκτώ νεκροί από σύγκρουση Βεδουίνων και Δρούζων

Συγκρούσεις μεταξύ φυλών Βεδουίνων και Δρούζων στη Σουέιντα της Συρίας οδήγησαν στον θάνατο οκτώ ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αρχές απέστειλαν ενισχύσεις για να επιλύσουν την κατάσταση, σε μια από τις πρώτες πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην περιοχή.

Ανατροπές στην υπόθεση του θανάτου του Παναγιωτάκη από την Ειρήνη Μουρτζούκου

Η Ειρήνη Μουρτζούκου προκαλεί αναταράξεις με νέους ισχυρισμούς στην υπόθεση του θανάτου του Παναγιωτάκη, επιρρίπτοντας ευθύνες στη μητέρα του.

Αντίσταση έναντι κατηγοριών: Αποκάλυψη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, αντιδρά σε κατηγορίες που εμπλέκουν την κόρη του με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκαλύπτοντας αποκλειστικές πληροφορίες.