Σημαντική αύξηση της τάξης του 65% παρατηρήθηκε στα περιστατικά σύφιλης από το 2020 έως το 2022 στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of European Academy of Dermatology and Venereology». Η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ, Ηλέκτρα Νικολαΐδου, δήλωσε ότι η τάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά είναι κοινή και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η Νικολαΐδου ανέφερε ότι η αύξηση στα συγκεκριμένα νοσήματα δεν παρατηρείται σε όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς για τα κονδυλώματα παρατηρείται μείωση, πιθανώς λόγω του προγράμματος εμβολιασμού για τους ιούς HPV που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.
Η καθηγήτρια αναρωτήθηκε για τους λόγους επαναφοράς νοσημάτων όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν είχαν ποτέ εξαλειφθεί, αλλά οι περιπτώσεις ήταν λιγότερες. Ωστόσο, η πανδημία COVID-19 φαίνεται να έχει επιδράσει στην αύξηση των περιστατικών, καθώς οι άνθρωποι έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά.
Η Νικολαΐδου τόνισε την ανάγκη για περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί για τα συμπτώματα και τη σημασία της πρόληψης. Κάποια από τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα στη γενετική περιοχή, αύξηση κολπικών υγρών και εκροές από την ουρήθρα στους άντρες.
Η καθηγήτρια προτείνει ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι σημαντικός, καθώς ορισμένα ΣΜΝ μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν. Συνιστά τακτική αιμοληψία για τη διάγνωση του HIV, της σύφιλης και της ηπατίτιδας Β, καθώς και άλλες εξετάσεις που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό των μικροβίων, ακόμα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Η υπεύθυνη συμπεριφορά στην επιλογή σεξουαλικών συντρόφων και η χρήση προφυλακτικού είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των διακοπών.