Ο Ράσελ, Αυστραλός μετανάστης, απέκτησε τη «Shared Values Visa» στη Ρωσία, γνωστή και ως «Βίζα Κοινών Αξιών». Στο κανάλι του στο YouTube, «Travelling with Russell», παρουσίασε την επίσκεψή του στις αρμόδιες αρχές, δηλώνοντας με ενθουσιασμό: «Τώρα έχω τρία χρόνια να ζήσω εδώ, να βρω δουλειά και σπίτι».
Ωστόσο, δεν είναι μόνος του. Πολλοί Δυτικοί χρήστες των social media μοιράζονται παρόμοιες επιδιώξεις, επιθυμώντας να ζήσουν στη Ρωσία. Για αυτούς, οι εξελίξεις στις πατρίδες τους σχετικά με τη θρησκεία, την οικογένεια και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι υπερβολικά φιλελεύθερες. Έτσι, η ιδέα της ζωής σε μια πιο συντηρητική κοινωνία τους φαίνεται ελκυστική.
Η Ρωσία προσελκύει αυτούς τους ανθρώπους μέσω της λεγόμενης «Anti-Woke-Βίζας», όπως έχει χαρακτηριστεί ανεπίσημα το πρόγραμμα θεωρήσεων που προώθησε ο πρόεδρος Πούτιν τον Αύγουστο του 2024. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η βίζα παρέχει «ανθρωπιστική υποστήριξη σε ανθρώπους που συμμερίζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».
Πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι από ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη «Βίζα Κοινών Αξιών» χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν άριστη γνώση ρωσικών ή ιδιαίτερες γνώσεις για τον ρωσικό πολιτισμό. Απλώς πρέπει να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την πολιτική της χώρας προέλευσης τους. Η βίζα εκδίδεται συνήθως για τρία χρόνια και μπορεί να επεκταθεί.
Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Καταρίνα Μπλουμ, ο στόχος της Ρωσίας είναι κυρίως συμβολικός. Το πρόγραμμα στέλνει ένα μήνυμα προς τους πολίτες της, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στη Ρωσία αναζητώντας αυτά που δεν μπορούν να βρουν στη Δύση. Ταυτόχρονα, η Ρωσία παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική επιλογή για όσους δυσανασχετούν με τις κοινωνικές εξελίξεις στη Δύση, προβάλλοντας μια Ευρώπη που στηρίζει τον πατριωτισμό και τις παραδοσιακές αξίες.
Πέρα από την πολιτική διάσταση, η Μπλουμ τονίζει ότι οι δημογραφικές προκλήσεις της Ρωσίας, όπως η μείωση του πληθυσμού, επηρεάζουν την ανάγκη για προγράμματα όπως αυτό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και στην αποχώρηση πολλών νέων Ρώσων από τη χώρα.
Ο Ράσελ, όπως και πολλές άλλες οικογένειες, βρίσκει τη νέα του ζωή στη Ρωσία συναρπαστική. Ο Άρεντ Φέενστρα, πατέρας μιας οικογένειας με οκτώ παιδιά που μετεγκαταστάθηκε από τον Καναδά, δηλώνει πως «η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες που είναι ακόμη ασφαλείς για τις παραδοσιακές, χριστιανικές οικογένειες» και προσθέτει ότι είναι πιο εύκολο να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του εκεί συγκριτικά με τον Καναδά.