Η κατάσταση στη Λιβύη ενδέχεται να επηρεάσει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρώπης να αποτρέψουν μια σοβαρή μεταναστευτική κρίση. Ταυτόχρονα, η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Λιβύης για την προώθηση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Μετά την ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, που υποστηρίζει τις αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας, η Αθήνα προγραμματίζει σημαντικές επαφές. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί αύριο την Τρίπολη, όπου θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, το μεταναστευτικό και την πρόταση για τη δημιουργία τεχνοκρατικών ομάδων για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, έπειτα από 15 χρόνια. Παράλληλα, αναμένεται επίσκεψη του προέδρου του Κοινοβουλίου της Ανατολικής Λιβύης στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων και αποτροπής της κύρωσης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Η αναμενόμενη ρηματική διακοίνωση από την Τρίπολη, που εκφράζει την αντίθεσή της στη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα, διαψεύδει τις προσδοκίες για αλλαγή στάσης από την πλευρά της Λιβύης. Παρά τις προσδοκίες αυτές, η Λιβύη συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά της μέσω των χαρτών που προσάρτησε στη διακοίνωση, οι οποίοι ενσωματώνουν τη λιβυκή εκδοχή της μέσης γραμμής, αγνοώντας την επήρεια των μικρών νησιών και της Κρήτης.
Η Λιβύη προσπαθεί να αντιδράσει στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη ορίσει τη μέση γραμμή και έχει προχωρήσει σε έρευνες με αμερικανικές εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron. Η Τρίπολη, υποστηριζόμενη από τη κυβέρνηση στη Βεγγάζη, προσπαθεί να καταγράψει τη διαφωνία της με την ελληνική μέση γραμμή, προβάλλοντας αξιώσεις που στηρίζονται στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, όπως η χάραξη οικοπέδων που θα επικαλύπτουν την ελληνική μέση γραμμή, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή κρίση.
Στη ρηματική διακοίνωση, η Λιβύη δηλώνει ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων, προσφέροντας έτσι μια ευκαιρία για πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά. Ο στόχος είναι να εμπλακεί η Λιβύη σε συνομιλίες που θα μπορούσαν να παραπέμψουν τη διαφορά στη Χάγη.
Στην επίσκεψή του στη Βεγγάζη, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε την εκτίμηση της Ελλάδας προς τον Στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος έχει ήδη απορρίψει το Μνημόνιο και επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά προτείνει τη σύσταση κοινής επιτροπής τεχνοκρατών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Το ζήτημα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων του Ακίλα Σάλεχ στην Αθήνα, καθώς και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη.