Η Βουλή αναμένεται να κινηθεί προς τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο προσεχές διάστημα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται έως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, η πλειοψηφία της Βουλής θεωρεί ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτουν ενδείξεις αδικημάτων από τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τις πολιτικές πτυχές του θέματος και τις διαχρονικές αδυναμίες του οργανισμού. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προγραμματίζει την κατάθεση πρότασης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ζητώντας έρευνα για την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα, με στόχο την κάθαρση και τη διαφάνεια στον αγροτικό τομέα.
Η κοινοβουλευτική έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συμβαδίζει με τους ελέγχους της task force που αφορούν τις παράνομες επιδοτήσεις. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζουν να καταθέσουν προτάσεις για προανακριτική εξέταση κατά των πρώην υπουργών, με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστεί επίσημα στην Ολομέλεια έως την προσεχή Τετάρτη.
Η σύγκριση μεταξύ εξεταστικής και προανακριτικής είναι σημαντική καθώς οι εξεταστικές επιτροπές αποσκοπούν στη διαπίστωση των πολιτικών επιπτώσεων, ενώ οι προανακριτικές εστιάζουν σε ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων. Οι διαδικασίες για την κατάθεση των προτάσεων απαιτούν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών από βουλευτές και διαφορετικές πλειοψηφίες για την έγκρισή τους.
Η εξεταστική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητά πληροφορίες από δημόσιες αρχές, να καλεί μάρτυρες και να διενεργεί έρευνες, ενώ το τελικό πόρισμα μπορεί να προτείνει την παραπομπή προσώπων στο Δικαστικό Συμβούλιο εάν προκύψουν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων.