Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει κατανοήσει, με έναν «οδυνηρό» τρόπο για την Ουκρανία, την προσέγγιση που έχει επιλέξει η Μόσχα για τη διαχείριση του τριετούς πολέμου στην Ουκρανία. Μετά από μήνες καθυστέρησης, ο Τραμπ συνειδητοποίησε ότι δεν είναι εφικτό να επαναφέρει τις σχέσεις ΗΠΑ – Πούτιν σε μια νέα βάση, γεγονός που έχει γίνει σαφές στους προηγούμενους προεδρικούς ηγέτες.
Η πορεία του Τραμπ από τους «ύμνους» προς τον Ρώσο πρόεδρο μέχρι τις επιθέσεις εναντίον του μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «μελόδραμα» γεωπολιτικής, ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το πώς θα εξελιχθούν τα μελλοντικά βήματα.
Η νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου για τη Ρωσία, που θυμίζει sequel του «Αποκάλυψη τώρα», ανοίγει νέες προοπτικές για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και νέους κινδύνους, κυρίως μια προσωπική σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, που ελέγχουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια παγκοσμίως.
Ο Τραμπ, γνωστός για την ικανότητά του να αυξάνει την ένταση μέσω ρητορικής και δασμών, προειδοποίησε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 50 ημερών, διαφορετικά θα επιβάλει «δευτερεύοντες» δασμούς ύψους 100%. Αυτή τη φορά, όμως, αντιμετωπίζει έναν σφοδρό αντίπαλο που κλιμακώνει την κατάσταση με ανθρώπινες ζωές, καθώς οι επιθέσεις με drones στο Κίεβο εντείνονται.
Η «συναλλακτική» φύση του Τραμπ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της εχθρότητάς του προς τον Πούτιν. Αν και δηλώνει ότι υποστηρίζει την Ουκρανία, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η βοήθεια θα φτάσει στα επίπεδα των δισεκατομμυρίων που παρείχε το Κογκρέσο επί προεδρίας Μπάιντεν.
Πάντως, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει συμφωνία μέσω του ΝΑΤΟ για αποστολή νέων αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, προκειμένου να αποκρουστούν οι ρωσικές επιθέσεις. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει δημοσιοποιήσει πληροφορίες.
Ο Τραμπ φαίνεται να βρίσκεται σε ένα καμπή. Η αλλαγή της στάσης του από την κατηγορία της Ουκρανίας ως θύματος στη Ρωσία ως θύτη φέρνει ερωτήματα για την πολιτική των ΗΠΑ προς τον πόλεμο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι ανήσυχοι για τη νέα του πορεία, καθώς δεν φαίνεται να «κλείνει τη στρόφιγγα» των πολέμων.
Η δήλωση του Τραμπ ότι έχει βαρεθεί τις «μ@λ@κίες» του Πούτιν καταδεικνύει μια σημαντική αλλαγή. Ο Τραμπ είχε προσπαθήσει περισσότερο από κάθε άλλον να πείσει τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Από τη δυτική σκοπιά, ο Πούτιν φαίνεται να έχει διαπράξει ένα μεγάλο «αυτογκόλ», καθώς θα μπορούσε να είχε επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αποφάσεις του Πούτιν δείχνουν ότι η λογική της Δύσης δεν έχει καμία επιρροή σε αυτόν.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι ο Πούτιν δεν είχε ποτέ πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο, και η πεποίθηση του Τραμπ ότι θα μπορούσε να πετύχει μια συμφωνία ίσως να ήταν λανθασμένη από την αρχή.