Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις στρατιωτικές δράσεις στην Ουκρανία, περιμένοντας τη Δύση να αποδεχθεί τους όρους του. Παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αυστηρότερες κυρώσεις, πηγές από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι ο Πούτιν πιστεύει πως η ρωσική οικονομία και οι ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν πιέσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια για ειρηνικές διαπραγματεύσεις στην περιοχή, παρά τις επαφές με τον Τραμπ και τις επισκέψεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα. Ο Πούτιν φαίνεται να εστιάζει στο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, κάτι που τον οδηγεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρούτε, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Πούτιν να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβάνοντας και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Επίσης, προειδοποίησε για την επιβολή δασμών 100% στη Ρωσία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία εντός 50 ημερών.
Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για την ειρηνική λύση περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά, ουκρανική ουδετερότητα, περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς και αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας. Ο Πούτιν φαίνεται επίσης πρόθυμος να συζητήσει ένα πλαίσιο ασφαλείας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιμένει ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το γραφείο του δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
Πληροφορίες δείχνουν ότι, παρά τις οικονομικές πιέσεις, ο Πούτιν θεωρεί ότι οι στρατιωτικοί του στόχοι είναι πιο σημαντικοί από την πιθανή οικονομική ζημία που θα προκύψει από τις δυτικές κυρώσεις. Η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία συνεχίζει να παράγει περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι το ΝΑΤΟ συνολικά, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν καταλάβει νέα εδάφη στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις εδαφικές του αξιώσεις αν η Ουκρανία καταρρεύσει στρατιωτικά, όμως εάν οι δυνάμεις του αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση, θα μπορούσε να σταματήσει την επιθετικότητα και να διατηρήσει τουλάχιστον τα εδάφη που ήδη ελέγχει στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τις γραμμές άμυνας παρά την αριθμητική υπεροχή της Ρωσίας.