Η στέγη έγινε λιγότερο προσιτή για τους Έλληνες μεταξύ των ετών 2018-2021, καθώς σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για την κάλυψη της βασικής ανάγκης αυτής. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην ίδια μελέτη, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην δυσχερέστερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά την προσιτότητα της στέγης. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών σε αστικές περιοχές της Ελλάδας δαπανά πάνω από 40% του εισοδήματός τους για τη στέγα, περιλαμβανομένων λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενοικίων και στεγαστικών δανείων.
Σε συνθήκες αύξησης των τιμών ακινήτων και ενέργειας, καθώς και υψηλού κόστους δανεισμού, η προσιτότητα της στέγης μειώνεται σταδιακά για τα ελληνικά νοικοκυριά. Επιπλέον, οι δημόσιες δαπάνες για στέγαση στην Ελλάδα ανήκουν στις χαμηλότερες στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της προσιτότητας της στέγης, καθώς οι αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η δυσχέρεια στην πρόσβαση σε προσιτή στέγη επηρεάζει ενδεχομένως την εισοδηματική ανισότητα και τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Τα ποσοστά νοικοκυριών που δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγη είναι υψηλότερα στις αστικές περιοχές σε σχέση με τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Η δομή των νοικοκυριών ανά καθεστώς ενοικίασης επηρεάζει την προσιτότητα της στέγης, με τους ενοικιαστές να υπεραριθμούν στις αστικές περιοχές.
Στις περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο, η Ήπειρος, η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών χωρίς πρόσβαση σε προσιτή στέγη, υποδηλώνοντας την επιρροή των τιμών ακινήτων και του ενεργειακού κόστους σε αυτό το πρόβλημα.
Τέλος, η προσιτότητα της στέγης συνδέεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας, την ηλικία των νοικοκυριών, την οικογενειακή κατάσταση και το μέγεθος του νοικοκυριού, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του ζητήματος.