Η Πολυπλοκότητα της Σχέσης Ισραήλ και Δρούζων

Για κάποιον που δεν έχει γνώση των εξελίξεων στην περιοχή, το γεγονός ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Συρία υπερασπιζόμενο μια αραβική σέκτα μουσουλμάνων μπορεί να φαντάζει σοκαριστικό. Ωστόσο, το σοκ μειώνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι Δρούζοι, μια αραβική σέκτα με περίπου ένα εκατομμύριο μέλη στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ, είχαν στρατευθεί για να πολεμήσουν κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ορισμένα από τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς ήταν Δρούζοι.

Οι Δρούζοι, μαζί με τους Κιρκάσιους, είναι η μοναδική μειονότητα που επιτρέπεται να υπηρετήσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, και το κάνουν με υπερηφάνεια, συχνά καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις. Η μειονότητα αυτή, που αποτελεί το 1,5% του πληθυσμού, αισθάνεται ότι ανήκει στο Ισραήλ και αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Πάνω από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, μοιράζοντας την περιοχή ειρηνικά με Εβραίους εποίκους. Όταν το Ισραήλ κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας οροπέδιο, προσέφερε ισραηλινή υπηκοότητα σε όλους τους Δρούζους, ενώ όσοι δεν την αποδέχθηκαν έλαβαν κάρτες παραμονής.

Η κοινότητα των Δρούζων είναι μια από τις πιο ιδιόμορφες θρησκευτικές ομάδες της Μέσης Ανατολής. Αν και προέρχονται από το ισλαμικό χώρο, έχουν αναπτύξει μια ανεξάρτητη θρησκευτική ταυτότητα που δεν αναγνωρίζεται από τα κυρίαρχα ρεύματα του Ισλάμ. Ιδρύθηκαν τον 11ο αιώνα, και η διδασκαλία τους, επηρεασμένη από διάφορες φιλοσοφικές σχολές, έχει δημιουργήσει μια εσωτερική θρησκεία με αυστηρούς κύκλους μυημένων και πνευματική ερμηνεία των κειμένων.

Οι Δρούζοι δεν προσηλυτίζουν και δεν δέχονται νέους πιστούς. Η κοινότητα είναι διαιρεμένη σε «μυημένους» και «αμύητους», με το ιερό τους βιβλίο να παραμένει κρυφό. Η πίστη τους περιλαμβάνει την πίστη στη μετενσάρκωση και τον μονοθεϊσμό.

Σήμερα, οι Δρούζοι αριθμούν περίπου 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως και διατηρούν μια ισχυρή σύνδεση με την παράδοση και την τοπική πατρίδα. Οι Δρούζοι του Ισραήλ υπηρετούν στον στρατό και συμμετέχουν σε κρατικές δομές, με πολλούς να αυτοπροσδιορίζονται πιο πολύ ως Ισραηλινοί παρά ως Άραβες.

Η σύνδεση αυτή με το Ισραήλ δεν είναι τυχαία. Από την ίδρυση του κράτους το 1948, οι Δρούζοι παρέμειναν σχετικά ουδέτεροι ή υποστηρικτικοί προς το νέο κράτος, αναζητώντας ασφάλεια και αναγνώριση. Υπάρχουν Δρούζοι σε σημαντικές κρατικές θέσεις, όπως στρατηγοί και βουλευτές.

Ωστόσο, η κοινότητα παραμένει ευαίσθητη, καθώς πολλές οικογένειες ζουν κοντά στα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο, όπου οι συγγενείς τους θεωρούν το Ισραήλ εχθρικό. Αυτή η ένταση οδηγεί σε εσωτερικές ρωγμές, αλλά το κυρίαρχο αφήγημα παραμένει: οι Δρούζοι είναι πολίτες του Ισραήλ, υπεύθυνοι και αφοσιωμένοι.

Οι Δρούζοι δεν είναι απλώς μια μειονότητα. Αποτελούν ένα πολιτισμικό παλίμψηστο, ακροβατώντας μεταξύ θρησκευτικής απόσυρσης και κρατικής συμμετοχής, και η ισορροπία αυτή τους έχει επιτρέψει να επιβιώσουν σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό τοπίο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-Κινήματος και κυβέρνησης: “Καθημερινές θεατρικές επιθεωρήσεις”

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα και κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση για σκάνδαλα και διαφθορά.

Κυβέρνηση Τραμπ: Κρύβει Πληροφορίες για τον Τζέφρι Έπστιν, Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos Αποκαλύπτει

Οι Αμερικανοί εκφράζουν αμφιβολίες για την απόκρυψη πληροφοριών από την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τον Τζέφρι Έπστιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Παραβιάσεις Συντάγματος και ποινικής νομοθεσίας από τη Νέα Δημοκρατία

Η Πλεύση Ελευθερίας αποκαλύπτει παραβιάσεις του Συντάγματος και της ποινικής νομοθεσίας από τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την υπόθεση Κ. Αχ. Καραμανλή.

Κριτική Βελόπουλου για την κατάσταση στον ΟΣΕ και την υποδομή της χώρας

Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε κριτική για την κατάσταση στον ΟΣΕ και την έλλειψη υποδομών στη χώρα, επισημαίνοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.