Η Λιβύη, με πλήρη καθοδήγηση από την Τουρκία, κατέθεσε στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση στις 27 Μαΐου, δημοσιευμένη την 1η Ιουλίου, με την οποία προσδιόρισε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της. Σκοπός της κίνησης είναι η υποστήριξη των «οφελών» που προκύπτουν από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, εις βάρος κυρίως της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Η εν λόγω ενέργεια ακολουθεί τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας το 2020, η οποία επίσης προχώρησε σε αναγγελία των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Λιβύη χαρακτηρίζει παράνομη την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία και αμφισβητεί την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση, η Λιβύη υποστηρίζει ότι η μέση γραμμή πρέπει να οριστεί μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών και ότι τα νησιά δεν έχουν αυτομάτως πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες. Η Λιβύη απορρίπτει τις ελληνικές διεκδικήσεις και καλεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο να ανακαλέσουν τις ερευνητικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
Η μονομερής αυτή κατάθεση ανοίγει ένα νέο διπλωματικό μέτωπο για την Ελλάδα, καθώς η Λιβύη και η Τουρκία προσπαθούν να περιορίσουν τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο της Λιβύης.
Η Λιβύη προτείνει διάλογο και διαπραγματεύσεις, αλλά με όρους που περιλαμβάνουν αποδοχή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Αυτή η θέση δυσχεραίνει οποιαδήποτε προοπτική ουσιαστικού διαλόγου και επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Λιβύης να προχωρήσει μονομερώς στους θαλάσσιους κανονισμούς της.