Η Λιβύη προχώρησε σε νέα ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, η οποία φέρει χαρακτηριστικά τουρκικών θέσεων, επιχειρώντας να επιβάλει τετελεσμένα σχετικά με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Η διακοίνωση αυτή συνοδεύεται από χάρτη που καθορίζει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μέχρι την Κρήτη, στοχεύοντας κατά της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η εν λόγω διακοίνωση «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ενώ τονίζουν ότι οι θέσεις αυτές έχουν ήδη τεθεί και απαντηθεί από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης κατατέθηκε στις 27 Μαΐου και δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου. Αυτή η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων ενεργειών της Τουρκίας το 2020, όπου η Τουρκία κατέθεσε μονομερώς τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Λιβύη χαρακτηρίζει παράνομη την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία και την ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο, προσπαθώντας να αμφισβητήσει τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.
Στη διακοίνωση, η Λιβύη υποστηρίζει ότι για τον καθορισμό της μέσης γραμμής πρέπει να ληφθεί υπόψη η λιβυκή νομοθεσία, αγνοώντας τα νησιά και τις θαλάσσιες ζώνες που έχουν ανακηρυχθεί από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Αναφέρει ότι απορρίπτει τις «παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» των δύο χωρών και τονίζει ότι η λιβυκή υφαλοκρηπίδα πρέπει να σεβαστεί.
Η Λιβύη προτείνει ότι για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων θα πρέπει να υπάρξει διάλογος, ενώ καλεί τις γειτονικές χώρες να αναστείλουν τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στις αμφισβητούμενες περιοχές μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων.
Η μονομερής κατάθεση από τη Λιβύη αναδεικνύει τη νέα διπλωματική πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς επιχειρείται ο εγκλωβισμός της σε περιορισμένες θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες δεν εκτείνονται πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, η τοποθέτηση της Λιβύης ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε διάλογο περιορίζει τις δυνατότητες ουσιαστικού διαλόγου.
Η κατάσταση αυτή επισημαίνει την ανάγκη για στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, ενώ οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τις λιβυκές αρχές δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα συνεχίζει να προασπίζει τα δικαιώματά της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.