Μια μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ μπορεί να έχει περιορισμένη επίπτωση στον πληθωρισμό, ωστόσο, όταν συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γίνεται σημαντική και διατηρήσιμη, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε στο Οικονομικό Δελτίο.
Οι οικονομολόγοι Γεώργιος Παλαιοδήμος και Δημήτρης Παπαγεωργίου επισημαίνουν ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εάν συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και περιορίζουν τις στρεβλώσεις στην οικονομία. Επιπλέον, οι μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές από τις προσωρινές, ενισχύοντας την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και επηρεάζοντας θετικά τις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των διαρθρωτικών και θεσμικών παραγόντων στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς η αποτελεσματικότητα της μείωσης του ΦΠΑ εξαρτάται από το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο. Επομένως, η χρήση του ΦΠΑ ως μέσου αντιμετώπισης του πληθωρισμού απαιτεί συνολική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των στρεβλώσεων στην οικονομία.
Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικές που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων, προκειμένου να επιτευχθούν αποπληθωριστικές επιδράσεις. Η μετακύληση των μειώσεων του ΦΠΑ στις τιμές καταναλωτή επηρεάζεται από διαρθρωτικούς παράγοντες και τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, με τις μόνιμες μειώσεις να φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση σε σύγκριση με τις προσωρινές.