Η Intrum προγραμματίζει την είσοδο περίπου 10.000 ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων το 60% είναι οικιστικά. Αυτή η κίνηση αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανακούφιση στην αγορά κατοικίας αν υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των servicers, οι διαδικασίες ανάκτησης βελτιώνονται, κυρίως λόγω δύο παραγόντων:
- Η πρώτη αφορά τη λειτουργία του Κτηματολογίου, όπου οι διαπραγματεύσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές.
- Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες θα επιτρέψουν τη σύντμηση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων.
Επιπλέον, προετοιμάζεται μια πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στα δικαστήρια, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για τα δάνεια Κατσέλη. Αυτή η πλατφόρμα θα επιτρέπει την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, καθώς οι ανακοπές που δεν θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα θα χάνονται.
Πολλά ακίνητα παραμένουν μπλοκαρισμένα, παρά τη ζήτηση, λόγω δικασίμων που εκκρεμούν εδώ και 10 χρόνια. Οι servicers, ως επαγγελματίες πωλητές, δεν επιθυμούν να διακρατούν τα ακίνητα και δεν επιδιώκουν μεγάλα κέρδη από αυτά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνολικές τιτλοποιήσεις δανείων στον Ηρακλή ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι servicers διαχειρίζονται περίπου 1.5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% είναι καταγγελμένα. Αυτά τα δάνεια δεν θα ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου που προβλέπει επιδότηση και σταθεροποίηση της ισοτιμίας. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία διμερούς διαπραγμάτευσης με τους servicers, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κούρεμα ή εξωδικαστική λύση.