Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καταγράφηκε έντονη διακομματική υποστήριξη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα από τα κύρια σημεία της ακρόασης ήταν η ενίσχυση των ελληνικών θέσεων, καθώς και η εργασία που είχε προηγηθεί από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τον Υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη.
Κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού της ως πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Γκιλφόιλ κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και να σχολιάσει κρίσιμα ζητήματα, όπως η άμυνα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και εξέφρασε ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις κατά της ελληνικής κυριαρχίας και των θαλάσσιων συνόρων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης.
Η Γκιλφόιλ συμφώνησε με αυτές τις ανησυχίες, αναφέροντας ότι παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζονται και από άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, κυρίως ως προς την προοπτική περαιτέρω εξοπλισμού της Τουρκίας με αμερικανικά όπλα όπως τα F-35.
Επιπλέον, επαίνεσε την Ελλάδα για την εκπλήρωση των νατοϊκών υποχρεώσεών της, με αμυντικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, θέση που την κατατάσσει στην 5η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την προμήθεια αμυντικού υλικού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Τζιμ Ρις, υπογράμμισε την πρόθεσή του να εμποδίσει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία και επισήμανε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν καλύπτονται επαρκώς από τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Στο τέλος, ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν ρώτησε τη Γκιλφόιλ εάν συμφωνεί ότι οι τουρκικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, με την ίδια να δηλώνει ότι θα ακολουθεί τις κατευθύνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεσμεύτηκε να εργαστεί για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.
Ο βαν Χόλεν τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας τη σημασία της στήριξης των ΗΠΑ στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε σχετικές περιπτώσεις.