Επιχείρηση διάσωσης 29 Νεπαλέζων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα

Η διάσωση 29 πολιτών του Νεπάλ που εργάζονταν στην Ελλάδα, θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, προχώρησαν οι αρχές, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία στη γραμμή υποστήριξης της ΜΚΟ Α21 (1109). “Αυτή η επιτυχία είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αποδεικνύει με σαφήνεια ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί με σοβαρότητα και ουσία σε καταστάσεις που προσβάλλουν βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη.

Τα θύματα εργάζονταν χωρίς αμοιβή, υπό συνθήκες σωματικής και ψυχολογικής βίας, με παρακράτηση των εγγράφων και των τηλεφώνων τους, περιορισμό της ελευθερίας κινήσεων και πλήρη αποκοπή από οποιαδήποτε επικοινωνία με τρίτους. Στο πλαίσιο της υπόθεσης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί υπήκοοι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρίπολης, με την υποστήριξη αρμόδιων φορέων, ενώ τον συντονισμό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των θυμάτων και τη δρομολόγηση της καταγραφής τους ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ). Το σχέδιο εκτελέστηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ A21, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εταίρο της ΓΓΕΠΘΠ στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων (trafficking).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Βολουδάκη υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των ευάλωτων και την ανάγκη για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων. Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που απαιτεί σταθερή, θεσμική και αποφασιστική αντίδραση από το κράτος.

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων από το 2013, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη της ανάγκης για αποτελεσματικά μέτρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Η εμπορία ανθρώπων είναι μια διεθνής εγκληματική δραστηριότητα που προκαλεί σοβαρές αδικίες και απαιτεί συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμησή της. Ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η κ. Βολουδάκη υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεργασία, δράση και προστασία των ευάλωτων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Η προστασία των θυμάτων και η δικαιοσύνη για τους δράστες αποτελούν προτεραιότητες στην εθνική στρατηγική κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Επιστολή ΙΣΑ προς Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απευθύνει επιστολή προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητώντας παρέμβαση σε καταγγελίες που αφορούν την πρακτική οπτομέτρησης ως ιατρική πράξη.

Συντονισμός για τις υψηλές θερμοκρασίες: Συγκαλείται διυπουργική σύσκεψη

Συγκαλείται διυπουργική σύσκεψη για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται στην Ελλάδα, με συστάσεις πολιτικής προστασίας και προληπτικά μέτρα για τους πολίτες.

Καταφθάνουν 247 μετανάστες στο Λαύριο, υπό αυστηρό καθεστώς κράτησης

Στο Λαύριο κατέπλευσε πλοίο του Λιμενικού με 247 μετανάστες, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς κράτησης σύμφωνα με την νέα νομοθεσία.

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο: Ένα Σκοτεινό Κεφάλαιο για την Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος εκφράζει την αντίθεσή του για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υπογραμμίζει τη σημασία της εθνικής ενότητας και της επανένωσης του νησιού.