Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένονται οι βάσεις για τις περισσότερες σχολές, με τις ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για την Παρασκευή 25 Ιουλίου, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Η εκτίμηση για τις βάσεις είναι πτωτική για το 1ο (Ανθρωπιστικών Σπουδών) και το 3ο (Σπουδών Υγείας) Πεδίο, ενώ αναμένεται μικρή άνοδος στο 4ο Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και αυξομειώσεις στο 2ο Πεδίο (Θετικών Σπουδών).
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι οι υψηλόβαθμες σχολές θα επηρεαστούν λιγότερο από τις μεταβολές στις βάσεις, σε αντίθεση με τις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, οι οποίες θα υποστούν μεγαλύτερες αλλαγές.
Η τελική διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τον αριθμό των υποψηφίων, τις επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις, τη σειρά προτίμησης στις σχολές του μηχανογραφικού δελτίου και τη διαμόρφωση των συντελεστών βαρύτητας ανά τμήμα.
Φέτος, συμμετείχαν συνολικά 88.637 υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν 68.788 θέσεις στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό Πεδίο:
1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Οι βάσεις αναμένονται πτωτικές έως περίπου 200 μόρια, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές όπως οι Νομικές και Ψυχολογίες, καθώς παρατηρήθηκαν χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα σε σύγκριση με το 2024. Η μέση επίδοση μειώθηκε από 11,37 στο 11,22 φέτος, με τους αριστούχους να είναι κατά 428 λιγότεροι.
Όσον αφορά τη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, οι υποψήφιοι που έγραψαν πάνω από 14 ήταν λιγότεροι. Στα Λατινικά και τα Αρχαία, οι επιδόσεις παρέμειναν χαμηλές, με τους αριστούχους να περιορίζονται στο 2,29% του συνόλου.
Στην Ιστορία, οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις, με τους υποψηφίους να γράφουν πάνω από τη βάση του 10, αν και αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά την τελική διαμόρφωση.
2ο Πεδίο Θετικών Σπουδών: Η κατάσταση για τους υποψηφίους του 2ου Πεδίου είναι λιγότερο ξεκάθαρη, με αρκετές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα μαθήματα. Οι αριστούχοι φέτος ήταν 711 περισσότεροι, με τον μέσο όρο του Πεδίου να είναι 12,24 και την ΕΒΕ να κυμαίνεται μεταξύ 9,79 και 14,64.
Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, οι υποψήφιοι που έγραψαν άνω του 14 ήταν λιγότεροι, ενώ στη Φυσική παρατηρήθηκε άνοδος στις βαθμολογίες.