Στους 4.000 φακέλους ιατροδικαστικών εκθέσεων που εκδόθηκαν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών την τελευταία πενταετία (2000-2005), εντοπίστηκαν εκατοντάδες έτοιμα πιστοποιητικά-φασόν, προϋπογεγραμμένα και με σφραγίδες, τα οποία απλώς ανέγραφαν την αιτία θανάτου, περιμένοντας μόνο την συμπλήρωση των στοιχείων του αποβιώσαντος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχουν ενδείξεις για τη λειτουργία κυκλώματος στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, το οποίο δρούσε ανενόχλητο για τουλάχιστον 30 χρόνια. Οι αποκαλύψεις αναδεικνύουν μια κατάσταση που ξεπερνά την κινηματογραφική φαντασία, αψηφώντας κάθε έννοια ανθρωπιάς και σεβασμού προς τους αποθανόντες.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνοδευόμενα από αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών για να συγκεντρώσουν όλες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα, τόσο για ζώντες όσο και για αποβιώσαντες.
Προτού, η Υπηρεσία είχε τεθεί σε αναστολή με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. Λίγες ημέρες αργότερα, τέθηκαν σε αναστολή καθήκοντα ο ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης και ο προϊστάμενος της Γραμματείας, Σταύρος Αρβανιτάκης.
Από σήμερα, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών επαναλειτουργεί με δύο νέους ιατροδικαστές. Ωστόσο, το κλίμα στην Υπηρεσία είναι τεταμένο, καθώς η νεκροτόμος, απαραίτητη για τις ιατροδικαστικές διαδικασίες, ζήτησε άδεια ενός μήνα, με αποτέλεσμα το υπουργείο να αποσπάσει άμεσα άλλη νεκροτόμο από διαφορετική περιφέρεια.
Κάθε φάκελος από τους 4.000 που κατασχέθηκαν θα εξεταστεί προσεκτικά από τη Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αναγραφόμενα αίτια θανάτου ήταν πραγματικά φυσιολογικά, όπως αναφέρεται στα σχετικά πιστοποιητικά.
Μέχρι στιγμής, τα ευρήματα από τους ελέγχους προκαλούν σοκ, καθώς αποκαλύπτονται κενά και παραλείψεις στους φακέλους που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία σύνταξης και τα κριτήρια έκδοσης των πιστοποιητικών θανάτου.
Συχνά, οι φάκελοι είναι ελλιπείς σε βασικά στοιχεία από τις νεκροψίες και τις νεκροτομές, καθώς οι απαιτούμενες καταγραφές και φωτογραφίες είναι ελάχιστες ή εντελώς ανύπαρκτες. Η διαδικασία της νεκροψίας περιλαμβάνει την καταγραφή φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου και των κακώσεων του σώματος, ενώ οι ιστολογικές εξετάσεις πρέπει να υπάρχουν εφόσον κρίνονται αναγκαίες.
Σε περιπτώσεις που τα απαραίτητα στοιχεία για την πραγματική αιτία θανάτου απουσιάζουν ή οι ελλείψεις είναι σημαντικές, η Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής θα ζητήσει τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών για την ανασύσταση των ελλειπών φακέλων από τα αρχεία και τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί στις εισαγγελίες, ελέγχοντας αν οι αναγραφόμενοι λόγοι θανάτου είναι αληθείς.