Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι χάρτες των θαλάσσιων πάρκων που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτά τα δύο πάρκα θα καλύπτουν συνολική θαλάσσια έκταση 27.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα ισχύει απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα εντός τους.
Τα πάρκα αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για προστασία του 30% των χωρικών υδάτων της χώρας έως το 2030, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Επιπλέον, θα δημιουργήσουν απέραντα καταφύγια για τη θαλάσσια ζωή.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας – στην Ευρώπη και πέρα απ’ αυτήν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, προχωρά η κυβερνητική απόφαση για τη χωροθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2024.
Η χωροθέτηση έχει περιβαλλοντική και γεωπολιτική διάσταση, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι η διαδικασία γίνεται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Στα θαλάσσια πάρκα θα απαγορευτεί πλήρως η αλιεία με μηχανότρατα, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί για την προστασία ευάλωτων οικοτόπων και ειδών.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η εποπτεία των δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές. Οι αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης μέσω drones, ραντάρ και δορυφορικών εικόνων, σε συνεργασία με τα Λιμεναρχεία, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων και η προστασία των οικοσυστημάτων.