Αν και η έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού που θα καλύψει την περίοδο 2028-2034 είναι ακόμα μακριά, στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξεκινά μια περίοδος εντατικών διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα έχει την προοπτική να λάβει 49,2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία κατά τη διάρκεια αυτής της εξαετίας. Από το συνολικό ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η χώρα μας προγραμματίζει να εισπράξει 49,2 δισ. ευρώ από τη γενική κατανομή πόρων, 3,5 δισ. ευρώ για το πεδίο της μετανάστευσης, ασφάλειας και διεθνών υποθέσεων, καθώς και 2,8 δισ. ευρώ από το κοινωνικό κλιματικό ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το «ΘΕΜΑ», η ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο επίπεδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) μόλις τώρα ξεκινά, με τις χώρες να προετοιμάζονται για τις θέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη σε θέση συμβούλου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης για τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης είναι καθοριστική.
Ο κ. Μουσουρούλης, με 25 χρόνια εμπειρίας στην Κομισιόν και στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη, θα διαχειριστεί τον «ελληνικό φάκελο» σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, ώστε να καθοριστούν οι ελληνικές προτεραιότητες ενόψει της διαπραγμάτευσης.
Η διαδικασία αναμένεται δύσκολη, καθώς οι «φειδωλές» χώρες επιθυμούν να μην καταβάλουν περισσότερους πόρους, ενώ οι χώρες του Νότου ανησυχούν για την απώλεια κρίσιμων κονδυλίων.
Όπως συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση προϋπολογισμού, οι λεπτομέρειες είναι καθοριστικές. Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα λάβει 49,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 33,5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, κάτι που καταγράφεται θετικά. Ωστόσο, η κατανομή των κονδυλίων είναι εξίσου σημαντική, καθώς κριτικές έχουν διατυπωθεί για την αφαίρεση πόρων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα Ταμεία Συνοχής.
Στον τελευταίο προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε το 2020 για την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα είχε λάβει περισσότερα από 21 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 4 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ και 15 δισ. ευρώ σε απευθείας ενισχύσεις, προσθέτοντας και έκτακτους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 55 δισ. ευρώ.
Η επικείμενη διαπραγμάτευση είναι πολυσύνθετη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να διατηρήσει το ποσό που έχει προγραμματιστεί να λάβει από τον νέο προϋπολογισμό. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η στάση πρέπει να είναι προσεκτική, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, έχει εκφράσει διαφωνίες σχετικά με τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού.